През последните седмици станахме свидетели на драстични промени в света и начина ни на живот. Обявяването на пандемия от новия коронавирус и предприемането на ограничителни мерки на световно ниво срещу разпространението му води със себе си доста негативни емоции, притеснение и страх. Основателно всеки се плаши от неизвестното, но в тежки времена не бива да се поддаваме на този страх. Добре е да запазим самообладание и да се опрем на рационално мислене и действие. Уплашени от разпространението на вируса и главно за собственото си здраве и това на семейството си много хора решават, че е по-добро решение да се разделят с домашните си любимци. Ние от „На ти с природата“ ви призоваваме да не изоставяте верните си приятели! В моменти на социална изолация те са най-добрата компания, която може да имате. Те могат да ви помогнат да разсеяте мислите си с нещо добро и позитивно, да забавляват децата, докато работите от вкъщи, да ви дадът утеха в моментите на нужда или просто да ви развеселят. Вашите домашни любимци не представляват допълнителен риск от заразяване с корона вирус, за да подкрепим тезата си ще си позволим да цитираме статия от „Центъра за оценка на риска по хранителната верига“ към Министерството на земеделието, храните и горите от 23.03.2020г.

„Д-р Мадлен Василева: Домашните любимци не могат да ви заразят с новия коронавирус – Съвети на световните ветеринарни и здравни организации относно Covid-19 и домашни любимци.

В условия на всеобща карантина и социална изолация нашите домашни любимци са прекрасни другари. Общуването с тях носи редица ползи за нашето добро психологическо състояние, поддържа доброто ни настроение, разсмива ни и ни пази далеч от паниката. Особено важна е за възрастните самотни хора дружбата с техните четирикраки приятелчета, които могат за дълго време да се окажат единствената им компания.

Световната асоциация на ветеринарните лекари на дребни животни (WSAVA), обаче е изключително загрижена, че без достатъчна информация изплашени до паника собственици на домашни любимци по цял свят могат да ги изоставят поради страха от новия коронавирус или допълнително да се притеснят за здравето на любимците си.

Ето защо Центърът за оценка на риска по хранителната верига събра в настоящия кратък доклад становищата на световни здравни и ветеринарни организации, за да се отговори на собствениците на домашни любимци – пренасят ли животните компаньони новия коронавирус.

Отговорът е, че няма доказателства, че животните (кучета и котки) могат да се разболеят и да разпространят вируса, като вече са тествани хиляди кучета и котки за COVID-19 и всички случаи са отрицателни. Общият извод от всички становища, които ще прочетете по-долу е: гледайте си домашните любимци, грижете се добре за себе си и за тях с грижата на добър стопанин, радвайте им се и си стойте вкъщи заедно с тях, като си миете ръцете често и старателно и спазвате стриктно всички правила на добрата хигиена.

Научният комитет на WSAVA предоставя следната информация в свое изявление от 20.03.2020 г.:

„Може ли новият коронавирус да зарази домашни любимци?

Понастоящем има ограничени доказателства, че домашните животни могат да бъдат заразени с новия коронавирус и няма доказателства, че кучетата или котките, или други домашни любимци могат да бъдат източник на инфекция за други животни или хора, което да доведе до заболяването COVID-19. Това е бързо развиваща се ситуация и информацията ще се актуализира, когато станат достъпни нови научни данни.

Ако моят домашен любимец е бил в контакт с някой, който е болен от COVID-19, може ли да разпространи вируса до други хора?

Въпреки че все още не знаем със сигурност, има изключително ограничени доказателства, че животно-компаньон може да е било заразено с COVID-19 и на практика няма доказан случай домашни любимци да разпространяват заболяването. В заключение ние също не знаем дали те биха могли да се разболеят от този нов коронавирус.

Освен това понастоящем няма доказателства, че животните-компаньони могат да бъдат източник на инфекция за хора.”

Пълната статия може да намерите тук.