Сдружение „На Ти с Природата“, заедно с организации за защита на животните от цяла Европа, съвместно с Международния фонд за защита на животните (IFAW), HIS, Еврогрупата за защита на животните се включва в акцията за забрана на търговията с тюленови продукти.

Организациите от Европа
Нова акция с писма
Протест пред Европейската комисия
Писмо до Комисар Питър Манделсън
Позицията на българската страна

Организации от цяла Европа настояват Европейската Комисия да забрани търговията с тюленови продукти

април 2008

На 25 април 2008 г. организации от цяла Европа настояват пред Европейската Комисия да приеме забрана за търговия с тюленови продукти на територията на ЕС след нови доказателства за жестоки практики при лова на тюлени.

медиите

Организации за защита на животните от цяла Европа, съвместно с Международния фонд за защита на животните (IFAW), HIS, Еврогрупата за защита на животните, към които се присъединява и сдружение „На ти с природата”, днес призовават Европейската Комисия, чрез обръщение до медиите в цяла Европа, да приеме забрана за търговия с тюленови продукти на територията на Съюза след нови доказателства за жестоки практики в продължаващия индустриален лов на тюлени в Канада.

Снимки и заснет материал от този месец опровергават твърденията на Канада, че новите правила, които Канада прилага от тази година, са направили годишният лов по-хуманен. Снимките еднозначно показват ловци, които пренебрегват постановленията, като не успяват да убият тюлените бързо, а закачат на куки и вдигат живи тюлени в лодките. Много от ранените или убити тюлени се изгубват във вълните, тъй като ловците не могат да ги достигнат навреме. Поради тези причини организациите за защита на животните от цяла Европа днес едновременно дават прес конференции в собствените си държави, за да поискат от Комисията да забрани продажбата и вноса на тюленови продукти.

Шерил Финк, която е старши изследовател в IFAW, посети Източния бряг на Канада по-рано този месец, за да стане лично свидетел на начина, по който ловците бият с прътове тюлени до смърт. Тя заявява: “Никой, който стане свидетел на това как тези тюлени се пребиват до смърт и се влачат по леда, не би могъл да поддържа тезата, че ловът е станал по-хуманен. Нашият заснет материал показва лова толкова жесток, колкото е бил винаги, като той няма място в една модерна държава като Канада.”

Сдружение „На ти с природата” се присъединява към общото европейско послание и счита, че и хората в България нямат желание да защитават този жесток лов, като позволяват тези продукти на територията на Европейския съюз. Приканваме българските политици да направят всичко в рамките на възможностите си и лобират пред Европейската Комисия за забрана на търговия с продукти от тюлени. Това най-мащабно в света убиване на морски бозайници продължава вече години наред. Време е европейското хуманно съзнание да надделее и поне ние да не бъдем част от тази жестока търговия.

Сдружение „На ти с природата” е част от Eurogroup for Animals (Еврогрупа за животните), коалиция на територията на Европа от организации за защита на животните, като всички ние днес настояваме за незабавна забрана на тюленови продукти след представянето на новите доказателства.

Забраната на тюленови продукти също така широко се подкрепя от Европейския парламент. През 2006 г. рекорден брой от 425 парламентаристи подписаха Писмена декларация, която настоява Комисията да забрани търговията с всички тюленови продукти. Ловът на тюлени бе осъден и от Парламентарната вътрешна група за благосъстояние и защита на животните.

Организациите за защита на животните и европейските парламентаристи не призовават за край на традиционния лов на инуитите (в съответствие с хуманните стандарти за благосъстояние на животните). Ловуването на канадските инуити на качулати тюлени в канадска Арктика убива под 1% от животните. Забраната се отнася единствено за търговския индустриален лов на тюлени в големи мащаби.

Очаква се в близките няколко седмици Ставрос Димас, Комисар по околната среда на Европеския съюз, да съобщи решението си за възможна забрана.

Снимки и заснетия видеоматериал на лова може да бъдат открити на:
www.protectseals.org
www.thenewsmarket.com/ifaw/

За повече информация: 928 78 88, 0888 69 52 68, office@iwns.org

Забраната на тюленови продукти е широко подкрепяна от европейските парламентаристи. През 2006 г. 425 европейски парламентаристи подписаха резолюция, която настоява Комисията да забрани всички тюленови продукти на територията на ЕС.
Холандия, Белгия, Хърватия, Словения, САЩ и Мексико вече са въвели забрана във вътрешното си законодателство на търговията с тюленови продукти в страните си. Германия и Италия планират тяхната забрана.
Настоящото правителство на Канада е заявило, че е позволено 275,000 тюлена да бъдат убити тази година.

април 2008

Нашият глас може да бъде чут, само ако бъдем активни. В близките два месеца главните комисари на Европейския съюз ще се произнесат по отношение търговията с тюленови продукти.
За по-добро европейско общество, в което да живеем – бъдете активни и изпратете по пощата общото ни послание – на български език *

Изпратете по пощата по- долния текст на съответните адреси. Ще ви отнеме само 10 минути – да отпечатате, подпишете и пуснете в първата пощенска кутия. Тези 10 минути имат значение за комисарите и за тюлените, защото ще видят, че хората не са безразлични и имат мнение.

до:

Jose Manuel Barroso
The President of the Commission The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B – 1049 Brussels

Stavros Dimas
The Environment Commissioner
The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B – 1049 Brussels

Peter Mandelson
Trade Commissioner
The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B – 1049 Brussels

Androula Vassilou
Health Commissioner
The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B – 1049 Brussels

Уважаеми Господин Комисар,
Европейската комисия скоро ще вземе решение относно действията на ЕС спрямо търговския лов на тюлени.

Аз призовавам за пълна забрана в ЕС на вноса и търговията с продукти от тюлени (кожа, мас и др.) без изключения. Канадският годишен улов представлява най-големия лов на морски бозайници в света.

Тази година ще бъдат избити 275,000 тюлена, 98% от които са бебета на не повече от три месеца.

Много тюлени ще изстрадат бавна и мъчителна смърт само, за да бъде използвана кожата им в луксозните продукти, търгувани в Европа и света.

Аз съм ужасен от жестокоста на този търговски лов. Докладът на европейската агенция за безопасност на храните установи, че по време на този търговски улов животните не винаги се умъртвяват бързо, причиняват се излишни страдания и ловците често не се съобразяват с Канадското законодателство.

Вярвам, че забраната за търговия на тюленови продукти в Европейския съюз е единственият подходящ отговор. Алтернативи като: по-високи стандарти за хуманно отношение при лова на тюлени са нереалистични. Ловът на тюлени се разпространява бързо в неприемливи зони и нестабилната околна среда прави невъзможно да се прилагат стандарти за хуманно отношение. Канадското законодателство за морските бозайници е недостатъчно и често не се прилага. Твърдя, че вариантът – повече законодателство – е неприемлив!

Вярвам също така, че Комисията трябва да гледа на въпроса с търговския лов на тюлени като на въпрос за опазване на околната среда. Арктическата ледена покривка изтънява от климатичните промени. Това значително намалява зоните за размножаване на тюлените и увеличава смъртността сред малките. През 2002 година три четвърти от малките измират поради липса на лед, още преди дори да започне ловът. При това, ловната квота често превишава препоръките на Канадското правителство. Практически, броят на убитите тюлени надхвърля нормата всяка година. Определянето на високи квоти, при тази неяснота на ледената покривка, е незачитане на всички научни принципи. Тези тревоги не бива да бъдат подминавани с лекота от Комисията. Ловът на тюлени е икономически нерентабилен сектор. Той прави едва половин % от БВП на канадската провинция Нюфаундлед и Лабрадор,а тази година цената на кожата е спаднала драматично. Ловът просто е силно субсидиран от канадското правителство, което харчи милиони за пропагандиране на лова в чужбина, финансира проучвания и осигурява услуги на ловците.

САЩ са забранили търговията с тюленови продукти през 1970г.

Проучванията сочат, че в Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Португалия, Словения, Белгия, Холандия и Швеция мнозинството граждани подкрепят забраната за търговия с тюленови продукти. Призовавам Ви да представите мнението на милионите европейски граждани, които отхвърлят тази търговия.

Искрено ваш,

* Българският език е официален език за кореспонденция с европейската администрация

юли 2008 г.

Близо 1500 души се събраха на 1 юли 2008 г. пред Европейската комисия, за да изразят гражданската си позиция относно пълна забрана на търговията на тюленови продукти на територията на Европейския съюз. Протестът беше подкрепен от съмишленици на идеята и защитници на животните от 17 европейски страни – Белгия България, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Холандия, Полша, Словакия, Швеция, Англия, както и Хърватска, САЩ и Канада.

Предвиждат се и следващи демонстрации, тъй като решението на Европейската комисия по въпроса със забраната на тюленови продукти трябваше да бъде взето на 16 юли. То отново бе отложено и ще попадне в правомощията на Френската делегация, която поема председателството.

ноември 2007

Предистория: След като много хора и организации по цял свят разбраха за варварските убийства на тези беззащитни същества, различни страни от Европейския съюз застават зад идеята да се въведе на ниво ЕС забрана за търговия с тюленови продукти (кожи и мас). С помощта на популярни лица като Бриджит Бардо, отделни правителства вече са приели такива забрани в националното си законодателство. На крачка сме от това, подобна забрана да се приеме за целия Европейски съюз. Смисълът на тази забрана, естествено е да се намалят пазарите на подобни продукти и така самите „търговци“ да загубят интерес към този бизнес.

Белгия и Холандия въведоха забрана през 2006 година. В средата на 2007 година обаче, Канада завежда дело пред Световната Търговска Организация за нарушаване на правилата на свободния пазар от страна на Белгия и Холандия, заради въведената забрана на търговия с тюленови продукти.

Белгия и Холандия ще бъдат представлявани в съда на Световната Търговска Организация чрез Европейската комисия от Комисар Питър Манделсън. Първото дело ще се гледа скоро след 20 ноември 2007!

Ако това дело се спечели от Канада, можем да се разделим със всякакви възможности за забрани за търговия с продукти, поради етични съображения. (по аналогия на тюленовите продукти, в момента се подготвя подобна забрана и за търговията с кучешки и котешки кожи от Китай).

Ето защо, белгийската организация ГАЯ, моли всички съмишленици от страни-членки на ЕС да подкрепят Белгия и Холандия, като изпратят писма до комисар Манделсън. С нашата активност, комисарят ще има повече силни аргументи в съда и повече увереност!

Който има възможност, нека изпрати писмо, подписано (след като го разпише и сканира) на адрес: ann@gaia.be . Пример на такова писмо вижте по-долу.

или директно до самия комисар Манделсън
Peter Mandelson
200 rue de la Loi
B-1049 Brussels
Belgium
или по Fax : +32-2-299 60 87

ПИСМОТО:

Г-н Питър Манделсън
Комисар по търговията
Европейска комисия
Рю де ла Луи, 200
Брюксел 1049
Белгия

Уважаеми Комисар Манделсън,

В края на септември делегацията на Канада към Световната търговска организация представи пред Европейската общност и Комисията за уреждане на спорове към Световната търговска организация молба за консултация относно законодателството, прието в Белгия и Холандия, забраняващо вноса и маркетинга на продукти от тюлени.

Както знаете, в продължение на десетилетия жителите на Европейския съюз, техните представители в Европейския парламент и състрадателни хора от целия свят категорично се противопоставяха на лова на тюлени. Тази загриженост предизвика положителни законодателни разпоредби в страни като САЩ и Мексико, дори преди това да се случи в Европейския съюз.

Белгийските и холандските закони, протестирани от Канада, предвиждат това, което аз смятам, че Европейският съюз като цяло следва да приеме.

През септември 2006 г. Европейският парламент прие Писмена декларация 38 „за забрана в Европейския съюз на продукти, получени от тюлени”, искайки от Комисията „незабавно да изготви регламент за забрана на вноса, износа и продажбата на всички продукти от гренландски и качулати тюлени”. Това може би е най-подходящият момент да се направи предложение за изпълнение на тази молба.

Като член на Европейския парламент Ви пиша, за да Ви поканя да направите всичко, което е във Вашите възможности, да се осигури сигурност, че Европейската комисия не само силно защитава съществуващите национални забрани за продукти от тюлени срещу жалбата на Канада, но и прави необходимото, за да може в най-кратки срокове да се направи предложение за забрана в целия Европейски съюз.

Поздрави:

Име и фамилия

Подпис