Както знаете, през 2012 г. сдружението бе поето от нас – новия Управителен съвет в състав Габи, Деси и Милка.Наследихме една организация с добра история, почти без активни членове и банкови сметки с отрицателно салдо. Почти една година финансирахме всички инициативи на сдружението с лични средства, докато успеем да направим така, че да излезем от финансовата дупка. Това за нас и семействата ни бе огромно натоварване, но можем да кажем, че си струваше.

И така, какво свършихме през 2013?
В първите месеци на годината дейността ни основно се свеждаше до подаване на жалби и сигнали за нехуманно отношение. Част от тези жалби все още не са довели до резултат (като тази до Районната прокуратура в Ботевград за стрелба по кучета), но ние сме упорити и не се отказваме. Жалбите и сигналите бяха наша основна дейност през цялата година и част от тях дадоха добри резултати.

Включихме се и в две международни инициативи: Подкрепа на манифеста на Малта и гражданската
инициатива Stop Vivisection с превод на текстове и събиране на подписи.

Представител на сдружението взе дейно участие в работната група към МЗХ за промени в Наредба 41,
регламентираща дейността на приютите и други места за временно отглеждане на животни и поставяща изисквания към тях. Борихме се достойно и защитихме правата на животните, доколкото това беше възможно.

През пролетта бяхме поканени от нашите приятели от най-голямата шведска организация за защита на животните Djurens Rätt на кратко обучение при тях, изцяло на техни разноски. Приехме с огромно удоволствие. Можем да кажем, че обучението беше точно това, от което имахме нужда в този момент. Върнахме се пълни с нови идеи и твърдо решени да работим за популяризиране на сдружението и неговите каузи.

През април 2013, в присъствието на представител на сдружението, бе направена проверка по наш сигнал за използване на бездомни животни за опити в Тракийския университет. Проверката установи нарушения както в университета, така и в общинския приют.

През юни, провокирани от поредния случай на жестокост към животно (този в с. Тополово), проведохме флашмоб под надслов „Не допускаме жестокост към животни“ Това беше нашия начин хем да бъдем позитивни, хем да привлечем общественото внимание към тази тема. Имахме по този повод и няколко медийни изяви.В този период инициирахме и отворено писмо срещу насилието над животни, което бе подкрепено от над 20 организации за защита на животните, и изпратено до отговорните институции.
Отговор получихме единствено от МЗХ. Поискахме да представляваме интересите на загиналото куче от с.Тополово пред съда. Това ни беше отказано.

През юли организирахме малък празник за хората, които обичат животните. Това беше още един нетрадиционен начин, да привлечем общественото внимание към темата. Най-щастливи бяха децата,
благодарение на играчките, които получиха от „Амек тойс“ и забавленията, поднесени им от
Жар театър. Големите се насладиха на танците на нашите приятели от Flying Steps.

От м. юли до настоящия момент сдружението прие студенти – стажанти, които да се запознаят с нашата дейност и да се включат активно в нея. Едно от задължителните условия при подбора на стажантите беше, да обичат животните и природата. С удоволствие отбелязваме, че младите момичета и момчета не само свършиха добра работа, участваха в събитията ни, даваха много и прекрасни идеи, но и повечето от тях изявиха желание да ни съдействат и след края на стажа. Заедно със стажантите подготвихме кратки презентации и материали, свързани със защита на редки животински видове и хуманно отношение към животните, които да бъдат представяни на ученици. Също така, успяхме да осигурим отново материали за чуждоезиково обучение (английски) на ученици, разработени от PETA, учещи децата на
състрадание и съпричасност с другите живи същества на планетата. Материалите ще влязат в действие през 2014 г.

През месеците юли и август обявихме два конкурса. Първия – за най абсурден или смешен отговор на
жалба, свързана с животни, и традиционния фотоконкурс на сдружението. В конкурса за отговори на жалби участниците не бяха много, но предложенията бяха убийствени. Отличени бяха кмета на община Мездра и Министерство на земеделието и храните.

През месец септември се сбъдна и голямото ни желание – да възродим кампанията „Аз помагам на животните“. Кампанията – наследник носи името „Да намалим страданието“ и от септември до сега е спасила 11 животни: От тях 8 вече имат постоянен дом, а другите – приемен.

Също по традиция, организирахме честване на Световния ден за защита на животните – 4 октомври с кинопрожекция, фотоизложба и малък благотворителен базар, за който ни помогнаха и „Слънце и луна“. Издателство „Книгопис“, художничката Росица Курумова и йога клуб „Кайлаш“ пък осигуриха наградите за двата конкурса.

През месец ноември една битка, която водихме от началото на годината, се увенча с успех.Приютът в
Ботевград бе затворен за срок от 6 месеца и беше поставено условие, да се приведе в състояние, съответстващо на изискванията по закон. На Община Ботевград бе препоръчано да работи съвместно с нашето сдружение, за ефикасно решаване на проблема с бездомните кучета.

През декември се случиха две неща: Издадохме нашия прекрасен благотворителен календар „Усмивка!“ и проведохме 3-дневен коледен благотворителен базар. Благодарение на събраните средства, се надяваме на успешен старт в новата 2014 г.