С огромно удоволствие ви съобщаваме дългоочаквана новина – стартираме наново кампания „Аз помагам на животните”!

Това стана възможно благодарение на нашите дългогодишни партньори от Tierhilfe Suden, – организация за защита на животните от Германия, която от години помага на български организации и на Столична община.

Новата кампания ще се казва „Да намалим страданието” и стартира веднага.

Със средствата, събрани от немските и български дарители, ще помагаме за операции и лечение на животни в беда. За събраните и изразходвани средства ще се отчитаме на сайта ни – така, както е правено и преди.

Сдружението ще продължи да организира събития в полза на кампанията, за да можем да помогнем на повече животни.

Тъй като средствата са ограничени, а животните в беда – много, се налага да въведем ясни правила за това, в кои случаи ще помагаме.

А именно, при наличие на свободни средства:

1. Помощ ще получават само безстопанствени животни (не само кучета и котки, а всякакви животни), за които имаме гаранция, че няма да останат на улицата. Т.е., човекът искащ помощ, ще трябва да попълни първо декларация, че става стопанин – собственик на намереното животно, и че ще се грижи добре за него до момента, в който му намери нов отговорен стопанин. Ако не изпълни декларираното, ще трябва да възстанови заплатената сума.

Това условие ни дава сигурност, че на животното ще бъде помогнато не само да получи необходимото лечение, но и да намери истински дом.

2. С предимство поемаме случаи, които не са от София. Това решение сме взели, тъй като в София съществуват приюти и центрове, стопанисвани от други организации за защита на животните, които могат да помагат. В повечето населени места в страната такава възможност няма. Искаме да я осигурим.

3. С предимство поемаме и случаи на наши дарители.

Малчо (Константин) – първия щастливец, получил помощ през „новия сезон”

На 4.09. на мейла на сдружението получихме тази молба за помощ от Елица Павлова:

„Пред нашия блок от 5 дни лежи един изоставен,болен Кокер.
Търсих начини да му помогна. Ударих на камък във всички институции.
Аз също имам куче и не мога да го прибера. Той се нуждае от лекарска помощ!
Единствената ми надежда е във Вас!
Моля свържете с мен!”

Обяснихме на жената, че бихме помогнали, в случай, че има гаранция, че животното няма да се върне на улицата след лечението. Тя беше взела този случай присърце и правеше всичко възмоно, за да намери на кучето дом. На 5.09 получихме отново информация:

„След цялото ходене по мъките най-сетне има благоприятно развитие!
Намерих стопанин за кокерчето.
Днес посетихме клиника Добро хрумване в кв. Борово ул.Подуево 10
От тях разбрах,че работят с вашето сдружение и се надявам да ми помогнете финансово за лечението на кокера.

Кученцето е с висока температура, учестено дишане-задух и още болежки,които ще разберете при Ваш интерес. Моля за Ваши координати за по-лесна комуникация и по-бързо решаване на нещата.”

В телефонни разговори с Елица и лекарите от клиника „Добро хрумване” уточнихме, какво е състоянието на кучето и от какво се нуждае. Оказа се, че кучето, получило от добрата си фея името Малчо, е сравнително младо, че има силно възпаление на ушите; осили, замотани навсякъде в козината, които са се забили на места и са създали сериозни възпаления – на ушите и на единия крак. Тези възпаления са причинили и високата температура Възпаление е имало и на очите.

В клиниката са направени необходимите изследвания и тестове и след належащото подстригване е предприето нужното лечение. Епикризата и фактурата за заплатената за лечението сума можете да видите тук. Лечението е заплатено благодарение на Tierhilfe Suden.

Лечението на кучето продължава в домашна обстановка. Елица, на която Малчо има доверие, ще се погрижи кокера да бъде здрав, преди да го предаде на новата му стопанка.

На снимките можете да видите, как изглеждаше Малчо докато беше на улицата, по време на лечението и в къщата на Елица, в компанията на нейното куче.

Константин ще живее в къща с двор, от където ще очакваме още снимки.