Младият лъв Асен – осакатен и живеещ на тъмно, ревящ от болки и страх, поради безотговорност и безхаберие

На 4.10. т.г. бе извършена проверка от ОДБХ – Разград, с участие на представител на сдружението ни, в станалия вече известен местен зоокът. При проверката бяха установени драстични нарушения.

В зоокъта, в затворено пространство с приблизителни размери 3х3 и без достъп до дневна светлина, се отглежда лъвът Асен, роден през 2014 г. Лъвът е с много тежка форма на рахит, а най-вероятно – и с други заболявания. Вследствие на лошите условия и липсата на лекарска грижа животното буквално е осакатено. И вместо да му осигури слънчева светлина, витамини и движение, управителят на зоопарка го е затворил в тъмна, тясна и влажна килия. Може би – за да умре по-бързо. Както е умряла и третата лама, в няколкото дни между двете проверки на институциите.
В кратките клипове ( клип1 и клип2 ) можете да видите жалкото състояние, до което е докарано иначе прекрасното животно. Развъдено, за да бъде продадено, по нечия малоумна идея, на цирк „Балкански“ през 2014 г. Предупреждаваме ви – не гледайте клипа, ако сте чувствителни! Съсипващо е. Дори ние, които сме виждали много жестокост към животните, не можем да се успокоим след видяното. Това е форма на особена жестокост. При това – извършена с помощта на индивиди, учили за ветеринарни лекари. И ще настояваме в сигнал до прокуратурата всички, допуснали това да се случи, да бъдат установени и да им бъдат повдигнати обвинения за осакатения лъв и животните, умрели поради липса на медицинска грижа.
За сравнение можете да видите лъва Асен преди 1 година: Асен

И тук е момента да добавим още няколко важни неща.

Зоокътът не е регистриран като животновъден обект, което е задължително, според чл. 182 на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Същият няма и валиден лиценз, издаден от МОСВ. Тоест, този обект изобщо не би следвало да съществува, ако контролните органи си бяха вършили работата така, както повеляват законовите разпоредби.
ОДБХ, до получаване на нашия сигнал, не са извършвали проверки за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните, защото според началника им това не било тяхна работа, а на РИОСВ. Интересно – как се назначават директорите на областни дирекции, щом дори не са си направили труда да се запознаят с действащото законодателство?

Гледачите в зоокъта не са преминали обучение по хуманно отношение към животните. На проверката не бяха представени доказателства, че ветеринарният лекар е осигурявал ветеринарно обслужване на животните. На въпросите на нашия представител за амбулаторен дневник и други документи, удостоверяващи, че животните са лекувани, е отговорено, че такива няма. (Днес все пак се е появил някакъв амбулаторен дневник. Предстои да видим от кого, кога и какво е вписвано в него.)

Според разкази на хора от града, в зоокъта не се правят проверки от ОДБХ, тъй като кметът е бивш директор на областната дирекция. Сегашният директор „е уреден“ на това място от него. А жената на кмета работи също в ОДБХ. Т.е. – обичайната шуробаджанащина, изключително удобна за прикриване на нарушения и престъпления.
По същата причина не се правят проверки и в приюта за безстопанствени кучета, който също работи незаконно (без да е регистриран). Който също е под „вещото“ ръководство на „експерта“, отговарящ за зоопарка – д-р Балтаджиев.

Ще попитаме изпълнителния директор на БАБХ (контролен орган относно хуманното отношение към животните) : Колко пъти е разпоредил извършване на проверки за това, дали животните в зоопарковете са отглеждани хуманно? Има ли случай на затворен зоопарк, зоокът или приют за животни, общинска собственост, който работи без лиценз или условията в него са неподходящи? И до кога животни ще бъдат осакатявани и убивани заради чиновническо безхаберие? Ще сигнализираме и настояваме д-р Дамян Илиев (и.д. на БАБХ) да разпореди проверка на работата на ОДБХ – Разград и налагане на строги наказания на тези, които не са изпълнявали функциите си.

А вие можете да изпращате на изпълнителния директор на БАБХ, д-р Дамян Илиев, мейли с прикачен видеоклип на жестокост към животни и текст “Вие допуснахте това”. Неговия мейл е: ceo@bfsa.bg