„Роки.
Пастирско кутре на 5 месеца.С невероятни заложби.
Убит вчера от ловец в мерата на селото, докато се обучава и работи със стадото си.Докато пастирът също е там. Защото щял да гони на ловеца дивеча, като порасне. „

Този пост ни потресе. Свързахме се със собствениците на убитото куче, които потвърдиха, че става дума за кученце на 5 месеца, което е било сред стадо кози, когато „мъжът“ с голямата пушка е отнел живота му. Пастирът също е бил там.

Според Закона за лова на ловците е разрешено да стрелят по подивели и скитащи кучета в ловните стопанства. С цел предпазване на дивеча от унищожаване.
Само че …
Незнайно как, в правилника за прилагане на този закон, се озовават текстове, които дават право на ловците да стрелят по де що видят куче без спъвачка в ловните полета. Независимо, дали кучето е домашно, бездомно, пастирско или каквото и да било.

Тук отваряме скоба, за да поясним, какво представлява спъвачката – това е нещо като пръчка, направено обикновено от твърда гума, което постоянно се удря в краката на кучето на нивото на коленните му стави, като по този начин, ако кучето тича, му причинява силна болка. За нас е необяснимо, защо поставянето на спъвачки не се счита за жестокост по ЗЗЖ, като този метод на ограничаване на движението е не по-малко болезнен от други, които са забранени.

Ще отворим още една скоба: За ловно поле в доста случаи се счита цялата селска мера. Това често служи на кметовете на малки населени места като начин за справяне с бездомните кучета: прогонват се от селото, а на мерата ги чакат ловците от ловната дружинка. И това се счита за законно. Дори някои кметове издават официални заповеди за това.

Член на сдружението написа по този повод: “ Когато отивате с кучето си на пикник – щателно проверете дали района не е ловно поле. И си плюйте в пазвата около стада. Защото всеки един с ловен билет може да ви го застреля пред очите. Ако е без средновековното нещо, наречено спъвачка: 30 сантиметрово нещо около лакътните стави. Без това чудо – вашето куче се води хищник и подлежи на отстрел. Дори когато е кутре а 5 месеца!“

Сдружение „На Ти с Природата“ ще предприеме действия за отмяна на чл. 73 от Правилника за прилагане на закона за лова. Ще ви информираме как можете да ни помогнете, за да го постигнем.