На 19 и 20 октомври (2010г.), в Резиденция Бояна, Министерство на земеделието и храните ще проведе първи по рода си за страната ни семинар-обучение на тема: “Прилагане на устойчиви практики за решаване на проблема с популацията на безстопанствени кучета в България”.

В обучението ще вземат участие представители на всички 28 общини чрез инспекторите си към отделите „Екология“, всички районни-ветеринарни служби, представители на приютите за бездомни кучета, частно-практикуващи ветеринарни лекари и природозащитници. Форумът събира за първи път на едно място страните, които трябва да участват в обща градска програма по управление на проблема с бездомните кучета. Участниците ще изслушат лекции на международни експерти, с богат опит и множество, приложени в различни държави, програми. Водещи лектори са г-н Робърт Коутс Смит (Великобритания) и г-жа Натали Клинге (Холандия). Ще бъдат дискутирани ключови теми като:

  • как да бъдат преброени безстопанствените животни в един град;
  • как да се изчисли колко голям приют да се изгради в съответствие с броя на безстопанствените животни, съотнесено и към броя на жителите на населеното място;
  • как бързо и трайно да бъде овладяна популацията от безстопанствени кучета със съвременни методи;
  • как се управлява приют за животни;
  • как се прилагат най-успешно задомителни програми.

Такова обучение, като тематика, мащаби и среща на общини, лекари и природозащитници се организира за първи път у нас. Семинарът е с практическа насоченост, като би могъл да даде безценно know-how за работещите по темата, тъй като управлението на проблема има редица тънкости, до голяма степен непознати у нас.

“Прилагане на устойчиви практики за решаване на проблема с популацията на безстопанствени кучета в България” се открива в 10.30 ч. на 19 октомври, в Резиденция Бояна. Организатор е Министерство на земеделието и храните със съдействието на Столична община, Фондация за защита на общинските кучета (FPCC) – Англия, и с любезното съдействие на Фондация „Помощ за животните – България“.