СЕМ образува административнонаказателно производство срещу „Шоуто на Слави” след сигнал на „Сдружение за защита правата на животните”. Сдружението е сезирало контролните органи във връзка с излъчено предаване със сцени на насилие към животни в ефира на БТВ на 24 април 2009г. в “Шоуто на Слави”, рубриката – “Бягство към победата”.

Предаването от 24 април подчертава убийството на животно, като елемент “за забавление”. В него присъстват предимно кървави сцени и насилие срещу животни: участниците в играта са принудени да убиват животни по особено мъчителен и жесток начин, като със секира трябва да обезглавяват кокошки, които в последствие да пърлят живи в казан с гореща вода. Животните пищят и се борят за живота си неистово и безпомощно. След акта на обезглавяване всички кокошки са живи и се гърчат пред камерите. В близък план се показва агонията на животните. Състезанието приключва с демонстративно изкормване. Показани са и кадри със следи от кръв от мястото на обезглавяването.

В отговор на сигнала, „Сдружение за защита правата на животните” получи писмо от Съвета за електронни медии. В документа се казва, че Дирекция „Мониторинг” е установила нарушение на разпоредбите на чл. 17, ал.2 от Закона за радио и телевизия в предаването “Шоуто на Слави”: “Бягство към победата”. Образувано е административнонаказателно производство.

Това е първото производство на СЕМ, образувано срещу българска медия, заради сцени на насилие към животни. Поздравяваме „Сдружение за защита правата на животните” за навременната им реакция.