Пилето, участващо в кампания, Роса посети град София вчера. Роса е на турне в Европа и призовава за ясно, задължително етикетиране на пилешкото месо.

Може би ще искате да използвате тези чудесни снимки на Роса, която се среща с обществото пред Централни хали и на бул. „Витоша“?.

Роса пристигна в България от Румъния и сега отива в Гърция.6

Кампанията се проведе под мотото:

Честно етикетиране на пилешкото месо, сега!

Роса призовава за ясно, задължително етикетиране на пилешкото месо. Тя иска потребителите да знаят отговора на обикновения въпрос „Как е отглеждано това пиле?“

39 дни е средната продължителност на живота на бройлер, интензивно отглеждан за месо. Интензивното отглеждане при пилетата може да доведе до сериозни сърдечни проблеми, окуцяване и анормални темпове на растеж. Повечето хора не свързват подобни условия с отглеждането на пилета.

Роса потегли от Лондон на 1-ви август в разгара на вълнения в социалните мрежи. Тя ще завърши своето 39-дневно турне на 8-ми септември в Брюксел. Междувременно Роса ще посети 20 страни — членки на Европейския съюз с искането всяко пилешко месо да бъде ясно етикетирано съгласно метода на производство.

Европейската комисия ще направи преглед на етикетирането на пилешкото месо това лято – Роса иска да се осигури честно, задължително етикетиране за европейските потребители. Проучвания показват, че мисията на Роса се подкрепя от повечето хора в Европа. 1 Осем от десет потребители в Европейския съюз подкрепят задължителното етикетиране с обозначаване на метода на производство на пилешкото месо.

В Роса се превъплъщава екип от трима доброволци от Обединеното кралство: Тамсин Френч, земеделски производител от Девън, занимаваща се със свободно отглеждане на пилета; Джоана Олсън, студентка от Бъркшър в областта на науката за животните и Сам Уайт, организаторка на кампании за хуманното отношение към животните от Есекс.

Земеделската производителка, занимаваща се с отглеждане на пилета, Тамсин Френч казва: „Етикетирането с обозначаване на метода на производство вече е налице за целите сурови яйца. То означава, че потребителите знаят коя селскостопанска система е използвана за производството на яйцата, които купуват, и е огромен фактор за значителното увеличение на броя на отглежданите извън клетки кокошки носачки. 2

Освен това задължителното етикетиране дава на производители като мен възможността да променяме цената и да си изкарваме прехраната по-добре и по-достойно. Бих искала този вид етикетиране да обхване пилешкото месо, защото ясната и сравнима информация на място е от съществено значение за растежа на пазарите с по-висока степен на хуманност.“

През 2012 г. Европейската комисия обеща на потребителите повече информация относно хуманното отношение към селскостопанските животни. Задължителното етикетиране на пилешкото месо ще осигури това и изисква само една обикновена промяна на правилата3.

Студентката в областта на науката за животните Джоана Олсън казва: „Около 90 % от пилетата, отглеждани за месо в ЕС, са от системи за интензивно отглеждане на закрито. Тези пилета почти или изобщо нямат възможност да проявят естественото си поведение. Анормалните темпове на растеж могат да доведат до сериозни сърдечни проблеми и окуцяване. Повечето хора не биха очаквали да има подобни условия в селско стопанство за пилета.“

Организаторката на кампании за хуманното отношение към животните Сам Уайт казва: „На толкова много етикети на месни и млечни продукти се използва неясен език и изображения, които предполагат, че животните се отглеждат в широки и просторни „естествени“ условия, дори когато животните са отглеждани в стандартни интензивни системи. Етикетирането на яйца показва, че потребителите могат да предизвикат с избора си подобрения в начина, по-който се отглеждат животните, но те могат да го направят само ако информацията върху купуваните продукти е честна и сравнима.“

Изтощителното 39-дневно турне на Роса може да се проследи в Twitter (@39Days4Rosa, #39Days4Rosa) и YouTube (39Days4Rosa). Турнето се подкрепя и от потребители и групи за хуманно отношение към животните в цяла Европа.

В България тя ще бъде посрещната от участници в кампанията от сдружение „На Ти с Природата“ в София, от 16 часа, пред Централни хали и на бул. „Витоша“. От „На Ти с Природата“ също сме на мнение, че потребителите трябва да имат право на информиран избор. „Не само от хуманна гледна точка, а и защото начина, по който се гледат и хранят тези птици след това се отразява на здравето на хората, които консумират месото им.“

· Турнето на Роса започна на 1-ви август в Лондон, Обединеното кралство. То ще завърши на 8-ми септември в Брюксел, Белгия. Роса ще посети също Нидерландия, Германия, Дания, Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чешката република, Словашката република, Австрия, Унгария, Румъния, България, Гърция, Италия, Испания и Франция.

· 39Days4Rosa (39 дни за Роса) е част от кампанията на „Етикетирането има значение“ – партньорски проект на „Compassion in World Farming“, „Английско кралско дружество за защита на животните от жестокост” (RSPCA), „Soil Association“ и „World Animal Protection“. „Labelling Matters“ има сериозната подкрепа на „Eurogroup for Animals“.

· Изтощителното 39-дневно турне на Роса може да се проследи в Twitter (@39Days4Rosa, #39Days4Rosa) и YouTube (39Days4Rosa).

· Тамсин Френч, на 23 години, е земеделски производител, занимаваща се със свободно отглеждане на пилета. Тя е има най-високо отличие по география на околната среда. Била е заместник-председател на екологичната общност в нейния университет и е била доброволка във „Friends of the Earth“ (Приятели на Земята).

· Джоана Олсън, на 22 години, учи за бакалавър на науките в областта на науката за животните. Била е доброволка във ветеринарна хирургическа клиника и в „Compassion in World Farming“, а също така е работила и в детска градина. Говори английски и шведски език.

· Сам Уайт, на 24 години, е учила изобразително изкуство и английски език. Била е главен редактор на университетския вестник и говори английски и френски език. Работила е в областта на филмовото производство и обществените събития.

Повече информация за кампанията и турнето на Роса може да намерите на официалния сайт „a href=“http://www.labellingmatters.org/“>Labelling Matters.