Днес, 30.01.2009 г. беше приет на първо четене законопроект за инкриминиране на особената жестокост към животните и организирането на боеве с животни.

При първоначалното гласуване на законопроекта, чиито автори са Евдокия Манева и Елиана Масева от парламентарната група на ДСБ, народните представители показаха учудващо безразличие към предложенията и много от тях гласуваха с въздържал се.

Госпожа Манева поиска думата и ги запита как е възможно да не изразят позиция по морален казус и противообществена проява, каквато е драстичната и нагла демонстрация на особена жестокост към животните. Тя напомни, че нейните прояви и организираните боеве с животни са обявени за престъпления във всички нормални държави, където съществува съвременно общество. Думите й бяха посрещнати с ръкопляскане от залата и при прегласуването народните представители приеха законопроекта с 82 гласа за, 19 против и 48 въздържал се.

„Изключително се радваме, че сме на път България да се нареди до държавите, в които обществото осъзнава значимостта на насилието към животни като прелюдия към насилие над хора, а отношението към него е мерило за нивото на човешкото развитие.“ – казва доктор Мила Бобадова, представител на тражданска група Град за отговорни хора. Тези деяния са инкриминирани в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Малта, Норвегия, Полша, Русия, Хърватска, Чехия, Украйна, Унгария, Швеция, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Турция. В Англия и Франция инкриминацията датира от средата на 19 век, а преди няколко месеца любимият състезател по американски футбол на американската публика Майкъл Вик бе осъден на лишаване от свобода 23 месеца и глоба 250 хил. долара за това, че е участвал в боеве с животни. Моментално са му били прекратени договорите за реклама на най-големите производители за спортна екипировка и обществото е показало своето презрение към този иначе любим на хората състезател заради участие в боеве с животни.

Приемането на законопроекта на първо четене е първата стъпка. Кампанията на Град за отговорни хора продължава с още по-голяма сила. Този уикенд те отново ще събират подписи на централни места в столицата и други градове на България. През изминалата седмица са събрани над 10 000 подписа в подкрепа на кампанията. Своя подпис в нея дадоха като израз на своята лична гражданска позиция посланикът на Руската Федерация в Република България Юрий Николаевич Исаков и съпругата му.

„Най-тъмните кътчета в ада са запазени за онези, които не изразяват позиция по морален въпрос.“

Източник: „Град за отговорни хора“