Преди време ви запознахме с това как в община Ботевград системно се нарушава Закона за защита на животните (ЗЗЖ) (новината може да видите тук). Тогава Сдружение „На ти с природата“ пусна заявление за достъп до обществена информация и проведе разговор с ресорния заместник кмет Ц. Цанов, който обеща да не допуска това да се повтаря. Също така разбрахме, че има предписание от ОДБХ, според което общинския приют е сезонен, т.е. функционира само от 1.04. до 1.11.

След по-малко от три месеца бяхме потърсени за съдействие от граждани, във връзка с нов случай на жестокост, описан в тази новина.
Тъй като в зимния период, както вече споменахме, приютът не работи и кастрации не се извършват, кучето не е заловено с цел кастрация или прибиране в приют.
Както лично се убедихме, кучето е пострадало при въпросния „лов“ и има нужда от лечение – на единия заден крак, на рана под козината на врата и на охлузвания по главата. Също така животното страда от кожно заболяване в начална фаза. Ще бъдем благодарни на тези, които направят дарение по банковата ни сметка, за да можем да се погрижим адекватно. Като основание пишете: дарение за Кара. А ние ще се погрижим кучето да бъде кастрирано (тъй като е женско) и настанено в приемен дом.

Сдружение „На ти с природата“ подаде жалба до БАБХ и до Районна прокуратура – Ботевград. Ще ви държим информирани за развитието по случая.