Здравейте приятели,
Сдружение „На Ти с Природата“ разпрати до всички НПО, с чиито контакти разполагаме призив да излезем с единна позиция и да се обединим около предложен от нас текст, касаещ Opens external link in new windowслучая с влаченото куче.
Ще настояваме полиция и прокуратура да си свършат работата, за да може извършителят да бъде наказан с максималната строгост на закона.
Пъбликуваме текста на отвореното писмо. Ако има още организации или граждански групи, желаещи да се включат могат да се свържат с нас на адрес office@iwns.org

ДО:

ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА, МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

ЦВЕТЕЛИН ЙОВЧЕВ, МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДИМИТЪР ГРЕКОВ, МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С КОПИЕ ДО:

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ

МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

МЕЖДУНАРОДНИ И БЪЛГАРСКИ МЕДИИ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаема госпожо Златанова,

Чважаеми господа министри,

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Като организации за защита на животните и граждани на Република България, сме възмутени за пореден път от неспазване на законите и липсата на адекватни действия от страна на държавни служители при случай на проявена жестокост към животно. Става въпрос за действията на служители на МВР и Прокуратурата по случая за влачено с кола куче в с. Тополово, община Асеновград.

Хронологията по този случай накратко: На 7.06.2013 г., лек автомобил „Форд Ескорт“ с рег. номер РВ 5730 АР, собственост на 55-годишния Райчо Иванов от село Тополово, е влачил вързано куче. Случаят е заснет от очевидци и снимката – публикувана в медиите, предизвиква силна реакция сред хората, обичащи животните. Подадени са жалби и сигнали до всички институции, имащи отношение към проявата на особена жестокост спрямо животно – МВР, Прокуратура, БАБХ.
На 8.06. Районна прокуратура в Асеновград започва проверка по случая. Според публикации в пресата, извършителят на деянието – Райчо Иванов е задържан за кратко в РУП-Асеновград, след което е пуснат. Пак според вестниците, кучето е намерено живо от полицаите от РУП-Асеновград и е върнато на стопанина (същия, който е постъпил жестоко с него), за да се погрижи за здравето му. Върнато му е, въпреки факта, че същият се е опитал да го убие по особено жесток начин.

На 12.06.2013 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив официално обявиха, че е намерен трупът на кучето и предстои извършване на експертиза, която да докаже от какво, кога и как е починало то.

За нас това, че извършеното е жестоко престъпление спрямо животно по чл. 325б на Наказателния кодекс, е факт, който не подлежи на съмнение. Снимката, направена от очевидци и разпространена от медиите, е достатъчно красноречива – на нея се вижда полумъртво куче, оставило дълга кървава следа след себе си. Очевидците, заснели случая и опитали се да предодвратят доубиването на животното, свидетелстват, че „Много кръв му течеше. От устата също течеше много кръв. Не можеше да скимти, не можеше да се движи. Само очите си шаваше и много леко главата.”. Ясен е и извършителят, който е бил задържан за кратко от органите на МВРи след това – пуснат.

Огромно недоумение буди фактът, че полицаите, виждайки кучето в такова състояние, решават да го върнат на лицето, което го е влачило с колата си, причинявайки му ако не смърт, то поне достатъчно сериозни увреждания и травми. Нормалното и предвидено в законодателството действие в този случай би било кучето да бъде конфискувано и предоставено на организация за защита на животните, която да се грижи адекватно за него.

Но … Законът не е спазен и кучето е мъртво.

Следва въпросът „Защо и дали служителите на МВР, разследващите органи и прокуратура са разпоредили да бъде върнато кучето на собственика му?”

Предвид това, че животното е вече мъртво, считаме, че съществува косвена или пряка връзка между смъртта на кучето и действията на разследващите органи.

Ако кучето беше предоставено на грижите на някоя организация за защита на животните, то сега имаше някаква вероятност да е живо! Не следва ли да се потърси отговорност на всички, които по един или друг начин са причинили смъртта на животното? Искаме да ангажираме цялостна ревизия на всички действия на органите, отговорни за живота на кучето!

Въпреки правото ни, като организации за защита на животните, да получаваме от компетентните органи пълна информация относно спазване изискванията за защита на животните и да получаваме съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи и другите органи на изпълнителната власт за предотвратяване на жестокост към животните (съгласно чл. 57 и чл. 58 от Закона за защита на животните), дни наред полицията и прокуратурата в Асеновград ни държаха в неведение за местоположението и състоянието на животното, отказвайки да дадат информация на представителите на организациите, отишли на място.

Запознаваме с този случай на жестокост нашите чуждестранни партньори от авторитетни международни организации за защита на животните, като се обръщаме към тях с молба да следят резултатите от работата на полиция и прокуратура по него и да я отразят в медиите в държавите, на чиято територия развиват дейност.

Отново настояваме да разпоредите да бъде извършено пълно разследване на действията на служителите на РУП – Асеновград и на Районната прокуратура в Асеновград по този случай и резултатите от това разследване да бъдат оповестени публично.

Ако при разследването на случая от отделни длъжностни лица е допусната небрежност, действано е против законовите разпоредби или предприети действия или бездействие от страна на служители на посочените институции са допринесли за смърта на животното, на същите да бъде наложено наказание.

Считаме, че е крайно време институциите да започнат да проявяват непримиримост към случаите на жестокост към животни и действията им в такива случаи да са компетентни и професионални. Защото насилието над животни води до насилие над хора. И защото законите не следва да са само на хартия – те трябва да бъдат прилагани. А институциите трябва да са наясно какви са задълженията им по тези закони и да ги спазват.

13.06.2013 г.

СДРУЖЕНИЕ „НА ТИ С ПРИРОДАТА”
АНИМАЛ РЕСКЮ СОФИЯ
АНИМАЛ ХОУП БЪЛГАРИЯ-ПЛОВДИВ
АНИМАЛ ХОУП БЪЛГАРИЯ-ВАРНА
ФОНДАЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ „ШАРКО”
ФОНДАЦИЯ „ЗА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ”
ФОНДАЦИЯ „НАДЕЖДА ЗА БЕЗПРИЗОРНИТЕ” – ВАРНА
СДРУЖЕНИЕ „ПРИЯТЕЛИ ЗА ЖИВОТНИТЕ“ (FRIENDS FOR ANIMALS)
СДРУЖЕНИЕ „ПРИЯТЕЛИ НА КОТКАТА“
СДРУЖЕНИЕ „ПОМОЩ ЗА ЖИВОТНИТЕ-ДАРА“
СНЦ „ГРИЖА И ПОДСЛОН ЗА ВСЕКИ“-РУСЕ
ФОНДАЦИЯ „ПРИЯТЕЛИ НА ЖИВОТНИТЕ “ – БУРГАС
НПО „НАДЕЖДА ЗА ЧЕТИРИНОГИТЕ“ – БЛАГОЕВГРАД
ФОНДАЦИЯ „ДОБРО СЪРЦЕ“
ФОНДАЦИЯ „АВИС ВИТА“
НПО „ЗЕЛЕН ФАР“ – ГР. ПРИМОРСКО
СПИСАНИЕ „МОЯТ ПРИЯТЕЛ КУЧЕТО”
ФЕЙСБУК ГРУПА „ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖИВОТНИТЕ”
ANIMAL HELP – СТАРА ЗАГОРА
ГРАЖДАНСКА ГРУПА „ГРАД ЗА ОТГОВОРНИ ХОРА“
СНЦ „ГЕРМАНО-БЪЛГАРСКА ПОМОЩ ЗА ЖИВОТНИТЕ“
НАЦИОНАЛЕН КЛУБ РОТВАЙЛЕР
СДРУЖЕНИЕ ЗА ИГУАНИТЕ И ХОРАТА