Искане за незабавно освобождаване от длъжност на д-р Дамян Илиев – Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Уважаеми г-н Борисов,

В последните дни в страната възникна огромно напрежение, породено от скандалните действия и изявления на д-р Дамян Илиев – Изпълнителен директор на БАБХ, по повод избиването на множество животни в Странджа.

Ненавременната и непрофесионална работа на ръководената от д-р Илиев агенция, липсата на достоверна информация; пренебрежителното, а на моменти дори – нагло отношение към хора; нехуманното умъртвяването на животни по жесток начин, в разрез със законовите изисквания не за пръв път създават кризисни ситуации, придружени от медийни скандали, които закономерно доведоха до пълен срив на общественото доверие в дейността на Агенцията. Това, от своя страна, създаде риск за хората и животните не само в засегнатите региони в Странджа, а в цялата страна.

Искаме да Ви припомним:

– Убиването в края на 2016 г. на 4 коня и 2 кучета, под предтекст, че нямали документи. В този случай имаше явно нарушение на закона и превишаване на правомощия. Това предизвика протести и искане за оставка на Дамян Илиев още тогава.

– Убиването на над 100 птици, включително от защитени видове, иззети след показна акция от Софийския зоопарк, където бяха настанени под карантина. Предтекст – липса на транспортни документи. Действията бяха извършени в нарушение не само на закона, а и въпреки съдебно разпореждане. Оправданието беше „положителни проби за птичи грип“, каквито в последствие се оказа, че няма.

– Липсата на контрол в животновъдни обекти: = При случаят с лъвчетата от Разград и осакатения лъв, от агенцията дори заявиха, че те не контролират хуманното отношение и здравеопазването на животните (подписано от д-р Илиев); = Случаят с конете, умиращи в Осоговската планина, където отново лъсна несвършената от БАБХ работа;

Списъкът може да бъде продължен и с други случаи.

В настоящата ситуация:

– Изпълнителният директор на БАБХ издава заповеди за избиване на ВСИЧКИ животни в населени места, където дори няма категорично потвърдени положителни проби. Забележете – не стадата, в които е установена зараза, а всички животни в населеното място. При ясно разписани текстове в европейска директива и национални актове, че се унищожават само заразените животни и доказано контактните, а останалите се поставят под карантина.

– Някои заповеди на д-р Илиев, са издадени, преди наличието на заболяването да бъде потвърдено от референтна лаборатория. Все още (месец след първите проби) не е ясно, дали положителните проби не се дължат нелегално вкарани от Турция ваксинирани животни или ваксини, а не на заболяване.

– При наличие на това силно заразно и смъртоносно заболяване, никой не дава обяснение, как само една овца е починала от чума (всички останали около 4000 животни са починали вследствие на евтаназия). Липсата на официално публикувана, обективна информация, доведе до бум на фалшиви новини и спекулации, създаваши евроскептицизъм.

– Начинът на избиване на животните – без да са упоени предварително, много от тях – агонизиращи минути след инжектирането, изпитвайки ужас, липса на въздух и болка, е категорично в разрез и с родното, и с европейското законодателство.

– Хаосът в документите, публикациите и изказванията, доведе до абсурни ситуации от типа „Тука има, тука нема“ – в стадото на баба Дора на 19.07. сутринта (според изявление на министър Порожанов по BTV) имаше положителна проба, а след няколко часа, очи в очи с жената, министърът каза, че положителна проба в стадото няма.(Въпреки това, животните и от това стадо бяха избити.) В друг случай, заснет от граждани, се оказа, че две овце с положителни проби от преди месец, са живи и в перфектно здраве.

Не напоследно място, искаме да отбележим, че до настоящата ситуация можеше и да не се стигне, ако поверената на д-р Илиев агенция изпълняваше съвестно контролните си функции, включващи контрол и превантивни мерки – така, както се изисква от законодателството – стриктно и без импровизации.

Всички факти, посочени от нас, могат да бъдат потвърдени чрез конкретни документи и видеоматериали.

В контекста на казаното по- горе и нарастващото недоверие, ние сме изненадани, че Дамян Илиев все още е начело на БАБХ. Тъй като Вие сте човекът, назначил го на този пост, се обръщаме към Вас, като настояваме за:

1. НЕЗАБАВНО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ПОСТА на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, основно и главно отговорен за създалата се ситуация и недоверие към БАБХ. Това ще прогони и съмненията за зависимости между Вас и горепосочения, витаещи в публичното пространство.

2. Създаване на специализирана структура за хуманно отношение към животните, с участие на представители на организациите за защита на животните, която да има координиращи и контролни функции по отношение на структурите на Министерство на земеделието и храните, БАБХ, Министерство на околната среда и МВР.

3. Незабавно прекратяване на избиването на здрави, неконтактни животни. Поставяне им под карантина. Публикуване на пълна информация, позволяваща проследяването на всяка положителна проба от и до конкретни животни и животновъдни обекти.

4. Извършване на пълен геномен анализ, съгласно препоръките на експертите от ЦОРХВ.

Подписали:

Анимъл хоуп България – Бургас

Българска федерация за защита на животните “Всички сме равни” – София

Дружество за защита на животните – Варна

Национална Фондация за защита на животните-България

НПО Анимал Хоуп Варна

НПО „Защита на животните в Лудогорието“ – Разград

НПО Приятели на животните ВТ

НОСБ Национална организация на скаутите в България

Сдружение “ Верен приятел- България“

Сдружение „Грийнуей“ – гр. Габрово

Сдружение „Енимъл хелп“ – Враца

Сдружение за защита правата на животните – Русе

Сдружение „Зелен фар“ – Приморско

Сдружение „Зоодоброволци“ – Хасково

Сдружение „Помощ за животните – ДАРА“

Сдружение „Приятели на животните“ – София

Сдружение „На Ти с Природата“

Сдружение „Обич за обич“ – Добрич

Сдружение „Приятели на котката“

Сдружение „Спаси Пирин“

СНЦ „Асоциация на парковете в България“

СНЦ „Гласът на животните“

СНЦ Граждански Контрол Защита на Животните – Пловдив

СНЦ „Грижа и подслон за всеки“ – Русе

СНЦ Европейски граждански ресурсен център

СНЦ “ Енимъл Хелп – Плевен”

СНЦ „Заедно за животните – България“ – Стара Загора

СНЦ КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията)

СНЦ Международен Алианц за развитие

СНЦ „Милосърдни сърца 2015“

СНЦ Летс Адопт БГ

СНЦ Пет систърс

СНЦ „Право на живот по закон“ – Варна

СНЦ „Респект към животните“

СНЦ „Сърце за животните“ – Бургас

СНЦ Щастие за четири лапички, гр.Варна

СНЦОП “ В помощ на животните в Мездра”

Фондация Айкет Рескю, гр Пловдив

Фондация Анимал Уелфеър България

Фондация”Дана”, София

Фондация „Дивите Животни“

Фондация „Добрите феи“

Фондация „Добро сърце“

Фондация за защита на животните „Шарко“

Фондация „За животните с любов“ – Стара Загора

Фондация „Кадифени сърца“- гр. Горна Оряховица

Фондация „Надежда за безпризорните“ – Варна

Фондация ФАЙЕРСАЙН ФОНДЕЙШЪН

Фондация „Четири лапи“

Фейсбук група „Заедно срещу насилието над животните“

Animal Hope Bulgaria – Казанлък

RespekTiere Leben – Германия

Muffin and friends e.v. – Германия

Streunerhilfe Bulgarien – Германия

Verband Vereinte Hilfe für Tiere in Not, Deutschland

и много граждани, чиято позиция и имена можете да видите тук.