В нощта на наводнението доброволец към сдружението беше на място и помагаше за спасяването на хора и животни.
В понеделник обявихме, че събираме помощи за пострадалите в Мизия, които ще транспортираме до там и ще раздаваме директно на пострадалите. Към призива ни се вклчиха два ботевградски вестника – „Балканец“ и „Ботевград.ком„.
Десетки граждани продължават да носят помощи в център „Алтернатива“, от където събраното тръгва за Мизия.
Искаме да благодарим на всички, които помагат. Голяма благодарност на Анелия Виткова и склад „Красимир Николов“, които дариха големи количества препарати за миене и дезинфекция, санитарни и хигиенни материали.
Първата партида замина за наводнения град във вторник -(5.08.). Тогава не успяхме да снимаме много, тъй като искахме да помогнем и за спасяването на оцелели животинки, а времето беше ограничено.
От втория курс (7.08.) снимките са повече.
В неделя ще закараме и нещата, които все още хората носят.
Искаме да благодарим на всички, които се включват и да им гарантираме, че всичко дарено стига до тези, които имат най-голяма нужда от него.

Голяма част от града е вече отводнен. Събират се и се извозват труповете на удавени животни. Идва ред на отмиването на тинята и почистването, както и разчистването на падналите сгради и неизползваемите мебели и електроуреди. След това идва възстановяването на унищоженото. Ще има нужда от всичко, свързано с тези дейности.
Ще има нужда и от храна за оцелелите животни. Всичкото зърно и фураж от потопените къщи е негодно за употреба.
Сдружението ще продължи да приема и извозва помощи за пострадалите хора и животни. Ако решите, можете да дарите и средства (по банковата сметка на сдружението, с основание: Мизия), с които да закупим от складове на едро храни за животните. Ще представим отчет и документи за изразходването им на сайта ни.
Призоваваме и фирми да се вклчат в инициативата.
Хора от града споделиха с нас разочарованието си от общински служители, които раздават помощи на всеки, който ги поиска, дори без да е пострадал от наводнението. За пример посочиха, че жители на ромската махала са се сдобили с гумени ботуши, които най-вероятно ще продават впоследствие.
За да сме сигурни, че помощите отиват при най-нуждаещите се, ги раздаваме лично на хората, останали без нищо.
Очакваме община Мизия да изготви обещания списък на пострадалите, за да можем да продължим да помагаме на конкретни хора.
Когато го получим, ще публикуваме информацията за най-пострадалите на сайта на сдружението, за да може желаещите да помагат, знаейки до кого конкретно са изпратили помощ.