През 2012 година влезе в сила директива на ЕС за стандарти за отглеждане на кокошки-носачки, приета преди 12 години. Тя даде огромен гратисен период на всички европейски птицеферми, за да преориентират начина на отглеждане на птиците в тях. Пълна забрана от тази година има за отглеждане в така наречените „необогатени“ клетки (представете си, образно, хартия лист А4, три кокошки върху него).

Вариантите, между които могат да избират производителите от 2012 година са: свободно отглеждане т.е. с достъп до открити пространства (код: 01BG), подово отглеждане (свободно движение, в хамбар) (02BG), и клетъчно в обогатени клетки (т.е. повече въздух, но и кацалки, прахова баня, гнезда за снасяне, чесалки за крака и нокти – код: 03BG).

От 2007 година и сдружение „На ти с природата“ се включи с различни информационни кампании, подкрепени от Европейска група за защита на животните, Брюксел и Състрадание към селскостопанските животни, Англия, за да популяризираме по-хуманните яйца сред потребителите и поощрим българските производители да инвестират в посока по-добри стандарти.

Последните цифри, които представя Българска Агенция по безопасност на храните, в публикация на онлайн списание Регал, сочат, че 80 предприятия от общо 124 птицеферми в страната са преминали на подово отглеждане на кокошки-носачки. Двама производителя са регистрирали ферми в свободно отглеждане и 25 производителя са инвестирали в посока обогатено клетъчно отглеждане.

Така, над 65% от производителите на яйца са осигурили значително по-добри условия за кокошките и са ориентирали производството си към по-модерни, европейски практики и хуманни принципи. Клетъчното отглеждане от водещ метод у нас в продължение на десетилетия се превърна в алтернатива, която при всички положения ще губи все повече пазари и подкрепа сред потребителите.

Яйцето, което е водещ продукт в българската трапеза ще бъде от 2012 година и с по-добри показатели за здравето. Да припомним: яйцата, отглеждани в свободни пространства са с 1/3-та по-малко холестерол, 1/4 по-малко наситени мазнини, 2/ повече витамин А, 2 пъти повече омега 3 мастни киселини, 3 пъти повече витамин Е, 7 пъти повече бета – керотин.

Разликата в цената между яйцето от кокошки, отглеждани в свободни пространства и тези в клетъчни системи е 5-10 ст.

Отново приканваме, да бъдем активни потребители, които търсим по-доброто за себе си и за животните.

Как да разпознаем яйцата? Можете да прочетете ТУК.