Какво представлява Световният ден на животните?

„Световният ден на животните“ (World Animal Day) се отбелязва всяка година на 4 октомври. Идеята за този ден тръгва от Хенрих Зимерман (Heinrich Zimmermann), немски писател и публицист в списание „Човек и куче“ (Mensch und Hund). За пръв път денят се отбелязва на 25 март 1925 г. в Берлин, но по-късно се измества на 4 октомври.

Основната мисия и идея на „Световният ден на животните“ е да се повиши статутът на животните, за да се подобрят стандартите за благосъстоянието им по света. Изграждането и отбелязването му обединява движението за хуманно отношение към животните, мобилизира го в глобална сила, за да направи света по-добро място за всички. Този ден се празнува по различни начини във всяка страна, независимо от националността, религията, вярата или политическата идеология. Чрез повишена информираност и образование можем да създадем свят, в който животните са признати като съзнателни същества и винаги се обръща внимание на тяхното благосъстояние.
За да се постигнат тези цели организаторите призовават всеки заинтересован да организира събитие под чадъра на „Световният ден на животните“ и да публикува информацията за него на техният сайт.

Защо си заслужава да се празнува?

В хода на историята социалните движения и масови действия като Световния ден на животните винаги са били основно средство за участието на обикновените хора в политиката и са ключ към борбата за социална справедливост и реформа. Съществуването на животните е дълбоко засегнато от действията на всеки човек индивидуално,от бизнеса и от различните народи. Ето защо е от съществено значение да се установи законният им статут като съзнателни същества и да получат социална справедливост. Световният ден на животните приема всички животни и техните уникални нужди във всяка една страна и поставя животните на първа страница в новините. Чрез повишена информираност и образование можем да помогнем за развитието на състрадателна култура, която се вписва в правната реформа и социалния прогрес, за да направи този свят по-справедливо място за всички живи същества. Свят, в който животните са признати като съзнателни същества и винаги се обръща внимание на тяхното благосъстояние. Световният ден на животните вече има положително влияние в много страни.    Организаторите редовно получават сърдечни послания от хора, описващи как им е помогнал този ден и какво са постигнали чрез него. Организации в Египет и Колумбия успешно лобират за законови промени включващи благосъстоянието на животните с помощта на събития под шапката на Световния ден на животните. В други страни се провеждат лекции за увеличаване на информираността отностно селскостопанските животни, животните използвани в лаборатории и ветеринарни университети и алтернативите за хуманно отношение в тези среди.

Произход и история на Световният ден на животните

Идеята за създаване на ден за честване на животните тръгва от Хейнрих Зимерман (Heinrich Zimmermann), немски писател и публицист. Той организира първият Световен ден на животните на 24 март 1925г. в Берлин, а през 1929г. за пръв път го измества на 4 октомври. Първоначално намира съмишленици само в Германия, Австрия, Швейцария и Чехословакия. Всяка година Зимерман усилено работи за популяризирането на този ден. Усилията му дават резултат, когато през май 1931г. на конгрес на световните организации за защита на животните, неговото предложение за 4 октомври като Световен ден на животните единодушно се приема.

   Хейнрих Зимерман (Heinrich Zimmermann) (1887 – 1942) е немски редактор, писател и активист на правата на животните. Ключов организтор на движението за превенция на жестокостта към животните също и публицист в списание „Куче и човек“(Mensch und Hund) с нов брой на всеки две седмици. Зимерман използва списанието, за да популяризира благосъстоянието на животните сред обществото и създава Комитет за световен ден на животните. Автор на два големи тома от „Лексикон за приятели на кучетата“ (Lexicon for Friends of Dogs) и книгата „Животно-Брат“ (Animal Brother). След като организира Световният ден на животните първо в Берлин той успява да прокара резолюция приета на 8 май 1931г на Международният конгрес за защита на животните във Флоренция, Италия, която признава 4 октомври като Световен ден на животните.

Първият ден на животните е отбелязан на 24 март 1925г в Двореца на спорта в Берлин, Германия. Над 5 000 души посещават събитието.Причината датата да е 24 март е доста елементарна: Организаторите са планували като дата 4 октомври, но Дворецът на спорта, който е единственото място достатъчно голямо да поеме толкова души е бил ангажиран. През следващите години организаторите запазват датата 24 март за събитието. През 1929г. за първи път Световният ден за животните се отбелязва на 4 октомври – датата, на която е предвиден да бъде. Тази дата е избрана, защото 4 октомври е денят на Франциск от Асизи, покровителят на екологията, включително животните. Франциск от Асизи (1181-1226) е основател на Католическият францискански орден. Според легендите свети Франциск е можел да говори с животните, поради което е и изобразяван, на множество картини, в тяхната компания. Той също така проповядва на животните и дори опитомява вълк. Франциск умира в навечерието на 4 октомври, който става негов патронен празник. Асизи е град в централна Италия, северно от Рим, само на два часа от Флоренция, където през 1931 г., 705 години след като Франциск умира официално е приет 4 октомрви за „Световен ден на животните“.

Често неправилно се счита, че Световният ден на животните е приет на среща на еколозите през 1931 г. и че денят е бил предназначен да подчертае тежкото положение на застрашените видове. Може би тази грешка е направена, защото Свети Франциск също е патрон на екологията. Срещата в Флоренция е била Международен конгрес на организациите за защита на животните. От 1860г. на всеки две години такива срещи се провеждали в Европа и често били посещавани от стотици хора от различни страни. Организации за защита на животните приемат 4 октомви за Световен ден на животните във Флоренция, Италия, а не еколози.

* Оригинален текст за историческите факти може да видите тук

Нашето участие

През годините „На ти с природата“ организира множество събития за отбелязването на „Световния ден на животните“ – филмови прожекции, базари, сбирки, забави. . Целта ни винаги е била да обединим хората около една обща идея, да ги накараме да се замислят за собственото им отношение към природата и животните и за това как промяната тръгва от всеки един индивидуално. От 2007 година насам организаторите на Световния ден на животните създавата програма за посланници на този ден в различните страни. Посланникът за България, Милка Чулева, е и член на нашето сдружение. Ако искате да се свържете с нея с идеи за популяризацията на този ден може да пишете на office@iwns.org .

Снимки от различни събития през годините: