2009 година започна с искания на граждани и прирозащитници, Наказателният кодекс на Република България да включва наказания за проява на особена жестокост към животните и организиране на боеве с животни.

Гражданска група „Град за отговорни хора“ организира подписка под надслов „Насилието над животни е престъпление!“. Подписката е проведена на 24-25 януари и на 31 – 01 февруари, като събра над 31 000 подписа за тези 4 дни.

Сдружение „На ти с природата“ участва в инициативата с доброволци, които събираха подписи по места, както и чрез отпечатване листовката на кампанията.

Акцията е в подкрепа на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от г-жа Евдокия Манева и Елиана Масева (ПГ на ДСБ). Пълен текст на предложението можете да прочетете тук.

Кампанията приключи на 2 април 2009 година с гласуване на промени в Наказателния кодекс от Народното събрание на Република България. Внесените предложения от депутатите Манева и Масева бяха частично приети. Бе приета нормата за наказание със затвор и пробация за организаторите и инициаторите на боеве с животни. Парламентът отхвърли предложението за включване на проявите на особена жестокост към животни в НК.

Писма до парламента, март 2009

Тази седмица предстои второ гласуване в пленарна зала на промените в Наказателния Кодекс на Република България, между които е и предложението особената жестокост към животните и организираните боеве с животни да се обявят за престъпления.

След повече от успешния старт на кампанията „Срещу насилието” в подкрепа на тази инициатива, организаторите „Град за отговорни хора” бяха заляти с писма от граждани. Развълнувани от вниманието към темата, хората споделиха безброй случаи на изключително жестоки и нехуманни прояви на насилие към животни, в които те самите са се чувствали отчаяно и безпомощно. Лавинообразно се увеличиха и писмата с предложение за съдействие и подкрепа, а междувременно гражданската група получи и положителен отговор на внесената подписка с над 31 000 подписа от Омбудсмана на Републиката и от Министъра на правосъдието, г-жа Миглена Тачева.

Все по-често сме свидетели на категорични доказателства, че превантивните мерки срещу насилието като цяло в страната ни са неадекватни. Потресени сме, че емисиите на новините приличат на филми на ужасите. Обществото ни е все още безкритично към ранните прояви на насилие и агресия, каквито са домашното насилие и жестокостта към животни, и това неизменно дава своите горчиви плодове.

В същото време зачестиха случаите на безразсъдно разпръскване на отрова на обществени места, както и неправомерна стрелба по бездомни и домашни животни. Тези случаи са реална опасност и за хората- най-вече за децата, които могат да пострадат от отровата, но и да станат свидетели на разстрел на животно.

Логичен отговор на тези процеси е засиленото внимание към домашното насилие и работата на МС по предложения за промени в Закона за защита срещу домашното насилие. Предвижда се всяко дете да се счита за жертва на домашно насилие, дори и само ако претърпи емоционален и психически стрес от извършено в негово присъствие насилие, а в понятието насилие се добавя и емоционалното насилие. Зверствата към животни често стават в присъствието на деца и нанасят непоправими травми върху тях, или пък се използват като инструмент в затворения кръг на домашното насилие. Класифицирането на жестокостта към животни като престъпление би допълнило разумно тази система от превантивни мерки срещу агресията.

Ключовият момент за кампанията е сега- второто разглеждане на промените по Наказателния Кодекс е включено в програмата на Народното събрание тази седмица. Това е и моментът законодателите да обърнат внимание на обществото, призоваващо ги за крачка напред към една толкова разумна практика, приета в ЕС преди години. Гражданска група „Град за отговорни хора” вярва в успеха на кампанията, считайки я за символ на желанието за превантивна и по-адекватна наказателна система.

За контакти: www.city4people.eu, е-мейл: info@city4people.eu, тел.: 0899 615 109