Проект „НА ТИ С КУЧЕТО 3: НЕ СИ САМ В ПАРКА“ е своеобразно продължение на предишните ни проекти от поредицата: НА ТИ С КУЧЕТО: КУЧЕШКА ГРАДИНКА и  „НА ТИ С КУЧЕТО 2 – СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА“.
След интереса, който събудиха предишните проекти и получените хубави отзиви, решихме да продължим с усилията за създаване на една своеобразна осъзната и грамотна общност от стопани на кучета, притежаващи по-различна култура на общуване – както с домашните любимци, така и с околните собственици на такива.
Това роди идеята за създаване на своеобразен „Правилник за движение с куче в градска среда“ (по аналогия с Правилник за движение по пътищата) и провеждане на кампания за неговото популяризиране и разпространение.
Нещо повече: С цел избягване на конфликтни ситуации, решихме да обърнем специално внимание и на т.нар.  „Жълто куче“ – това са кучета, които поради здравословното си състояние или друга причина имат нужда от повече пространство и следва да бъдат избягвани близките им срещи с други домашни любимци. Как става маркирането: Стопанинът поставя ярко жълта панделка, кърпа или друг предмет, който другите „кучкари” да виждат отдалеч и да избягват близък контакт.
Всъщност, идеята за така маркирано „жълто куче” не е нова. Този начин на обозначаване на животни съществува и в други европейски държави.

Чрез материалите, които ще изработим и разпространим на специално проведени за целта събития на живо, чрез социалните и традиционни медии, информацията ще достигне до много стопани на кучета и други граждани, като ще бъде поднесена атрактивно, за да бъде запомняща се.

Проект „НА ТИ С КУЧЕТО 3: НЕ СИ САМ В ПАРКА” се изпълнява от сдружение „На Ти с природата” в партньорство с Район Средец с финансовата помощ на Програма Европа 2023 на Столична община.

Очаквайте информация за датите и мястото на провеждане на следващите през м. септември и октомври събития:

  1. Събитие 1: „Жълто куче“ – Що е то? Какви са правилата за безконфликтна разходка? – На това събитие ще поканим треньори на кучета, които да разкажат защо обозначаването на „жълтите“ кучета е добра идея и ое доста полезни неща, свързани с живота с куче в градска среда. За активните ни гости е има и подаръци.
  2. Събитие 2 „Кучето в града – листовки за кучета“– Ще популяризираме правилата за движение с куче в градска среда, наблягайки на задължителното водене на повод. Ще проведем практическо състезание за познаване на правилата, под формата на решаване на листовки, с награди.

Правилникът за движение с куче в градска среда можете да свалите от  тук