Европа без ценни кожи

Европейската гражданска инициатива „Европа без ценни кожи“ отправя призив към ЕС:

  • да се забранят фермите за ценни кожи
  • да забрани пускането на европейския пазар на продукти от ферми за производство на ценни кожи

* „Ценни кожи“ са кожи от животни, които се отглеждат и/или развъждат единствено с цел производство на кожи с косъм. Тези животни не се използват за консумация от човека.

На Ти с Кучето 2

„НА ТИ С КУЧЕТО 2 – СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА“ е своеобразно продължение на предишния ни проект – „НА ТИ С КУЧЕТО“ – ПО ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ, който недвусмислено показа нуждата от подобни проекти и ползите за гражданите от тях.

Настоящия проект цели създаване на споделени пространства за обучение и забавление на кучета и хора; подобряващи качеството на живот на две групи столичани – тези с кучета, и тези, които ги обичат, но нямат домашен любимец.

Световен ден на животните

“Световният ден на животните” (World Animal Day) се отбелязва всяка година на 4 октомври. Основната мисия и идея на празника е да се повиши статутът на животните, за да се подобрят стандартите за благосъстоянието им по света. Изграждането и отбелязването му обединява движението за хуманно отношение към животните, мобилизира го в глобална сила, за да направи света по-добро място за всички. Този ден се празнува по различни начини във всяка страна, независимо от националността, религията, вярата или политическата идеология. Чрез повишена информираност и образование можем да създадем свят, в който животните са признати като съзнателни същества и винаги се обръща внимание на тяхното благосъстояние.

Да намалим страданието (2013)

Защо е важна за нас тази кампания?

С огромно удоволствие ви съобщаваме дългоочаквана новина – стартираме наново кампания „Аз помагам на животните”!
Новата кампания се казва „Да намалим страданието” и стартира септемви месец 2013година.

Това стана възможно благодарение на нашите дългогодишни партньори от Tierhilfe Sueden, – организация за защита на животните от Германия, която от години помага на български организации и на Столична община.

Със средствата, събрани от немските и български дарители, ще помагаме за операции и лечение на животни в беда. За събраните и изразходвани средства ще се отчитаме на сайта ни – така, както е правено и преди.
Сдружението ще продължи да организира събития в полза на кампанията, за да можем да помогнем на повече животни.

На Ти с Кучето

„На Ти с кучето“ е проект на сдружение „На Ти с Природата“, който си е поставил за цел да създаде виртуално и реално място, където кучкарите да общуват, да се образоват и споделят знания, да се забавляват …

Кампания за кастрации на бездомни котки в населените места, където няма такива програми

Щастливи сме да споделим, че благодарение на Конкурс за детска рисунка „Аз и животните“, проведен от доброволци от България и Германия, бяха събрани средства за кастрации на бездомни кучета и котки в населени места, където такива възможности няма.

Възползвайте се! Около вас вероятно има много бездомни котки…

Кампанията ще се провежда до изчерпване на бюджета.

Кампания „Капачки за животните“

Както знаете, нашата мисия е да работим за това, хуманното отношение към животните и отговорното отношение към природата да станат осъзната необходимост за всеки член на обществото.

Решихме да съчетаем опазването на природата и грижата за пострадали животни в нашата кампания „Капачки за животните“. Събирайки пластмасови капачки и предавайки ги за рециклиране, ние помагаме тези опасни за природата отпадъци да не попадат в нея. А с парите от предадените капачки ще си помогнем за финансиране на дейности, свързани с помощ на животни, пострадали от насилие – чрез заплащане на лечението им, осигуряване на храна, подслон и т.н. Дейността по кампанията ще бъде публично отразявана на нашия официален сайт, Фейсбук страницата ни и в медии, с които си партнираме. Предвиждаме капачките да се събират в големи пластмасови бутилки със стикери, информиращи гражданите. Бутилките ще бъдат поставени при наши партньори на места, които ще обявим тук.

И с моето куче в Европа (2011)

Защо е важна за нас тази кампания?

– ако искаме да намалее популацията на бездомни кучета, домашните трябва да бъдат регистрирани
– ако искаме да знаем къде живее избягалото домашно куче, то трябва да бъде регистрирано
– ако искаме недобросъвестните собственици да бъдат наказвани, кучетата трябва да бъдат регистрирани.

Хуманен продукт № 1 (2010)

Какво представлява хуманният продукт?
Хуманен продукт е продукт за консумация, добит от животни, отглеждани във високи стандарти за хуманно отношение. Хуманен продукт №1 в България са яйцата от кокошки, отглеждани свободно.
Хипермаркетите във висока степен определят потребителските навици и пазара на продукти.
В цял свят магазинните мрежи носят социална отговорност към клиентите си и популяризират хуманните продукти, за да бъдем по-здрави и повече в хармония със света около нас.

Кампанията има за цел да запознае българският потребител с предимствата на хуманният продукт, какво представлява той и как да бъде разпознат.

Бъди наясно (2009)

Exoticus e място за споделяне на идеи свързани с екзотичните животни

На този сайт ще намерите:

– актуална информация за това какво се случва с екзотичните животни в България
– къде се провеждат семинари и срещи на експертите по екзотични животни в света
– правни регламенти и изисквания относно екзотични животни
– актуални статии и изследвания относно здравето, поведението и разпространеността на екзотичните животни
– историята на видовете екзотични животни
– екзотичните животни в тяхната естествена среда, животът им на свобода
– контакти с експерти, които могат да помогнат за екзотично животно
– основни проблеми с екзотичните животни
– информирано решение и поведение при гледане на екзотични видове

НК и животните (2009)

2009 година започна с искания на граждани и прирозащитници, Наказателният кодекс на Република България да включва наказания за проява на особена жестокост към животните и организиране на боеве с животни.
Гражданска група “Град за отговорни хора” организира подписка под надслов “Насилието над животни е престъпление!”. Подписката е проведена на 24-25 януари и на 31 – 01 февруари, като събра над 31 000 подписа за тези 4 дни.
Сдружение “На ти с природата” участва в инициативата с доброволци, които събираха подписи по места, както и чрез отпечатване листовката на кампанията.
Акцията е в подкрепа на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от г-жа Евдокия Манева и Елиана Масева (ПГ на ДСБ). Пълен текст на предложението можете да прочетете тук.
Кампанията приключи на 2 април 2009 година с гласуване на промени в Наказателния кодекс от Народното събрание на Република България. Внесените предложения от депутатите Манева и Масева бяха частично приети. Бе приета нормата за наказание със затвор и пробация за организаторите и инициаторите на боеве с животни. Парламентът отхвърли предложението за включване на проявите на особена жестокост към животни в НК.

„Здравето е вкусно“ (2009)

“Здравето е вкусно” е кулинарен конкурс, който предизвиква всеки експериментатор със здравословни и екологични продукти в кухнята.

Майсторът-кулинар, измайсторил най-вкусната еко рецепта, ще получи титлата “Здравословен готвач” 2009. Трима победители с прекрасни награди.

“Здравето е вкусно” 2009 очаква вашите рецепти.

Аз помагам на животните (2008 – 2012)

КАМПАНИЯТА Е ПРИКЛЮЧЕНА НА 31 март 2012 година. Благодарим на всички, които ни подкрепиха в нея!

Кампания “Аз помагам на животните” предоставя финансова помощ за лечение, операции и ваксинации на бездомни животни.

Помощ се предоставя на всяко животно без стопанин – не правим разграничение между видовете – куче, коте, конче, птиче…

Средствата покриват разходи по

•операции,
•лечение от излечими болести,
•ваксинация и обезпаразитяване на животни, на които се търси дом.

Хуманният магазин във вашия квартал (2008)

Кокошките носачки са едни от най-индустриално гледаните птици. Милиони са. В България над 70% от тях все още се отглеждат „клетъчно“ – тоест в невъзможно тесни клетки, в които те не могат да се движат, защото са по пет на мъничко пространство, притиснати в метални решетки, чупят крилата си и краката си, помпани са с антибиотици и храна, докато умрат.

Ние търсим начини да информираме за възможностите да бъдем по-хуманни в нашия избор на храна. Съществуват яйца и в нашите магазини, които са получени от кокошки-носачки, отгледани в по-добри условия. Има производители, които са си направили труда да обогатят средата им на живот, да ги отглеждат пуснати и с възможност да тичат и летят – на под, в хамбар или дори с достъп до открито.

С малко усилие може да бъде спестено много излишно страдание.

Помощ за тюлените (2008)

Сдружение “На Ти с Природата”, заедно с организации за защита на животните от цяла Европа, съвместно с Международния фонд за защита на животните (IFAW), HIS, Еврогрупата за защита на животните се включва в акцията за забрана на търговията с тюленови продукти.

И те имат нужда от пространство (2007)

Free range Chicken farm , near Bristol.
© Paul Box (reportdigital.co.uk)
Tel: 01789-262151/07831-121483
info@reportdigital.co.uk

Основната цел на проекта е да информира българския потребител, че освен конвенционалното отглеждане на птици-носачки в кафези има и алтернативи системи – отглеждане в хамбари със скаров под, така нар. подово и свободно отглеждане със значително по-добри стандарти за хуманно отглеждане в тях.

Това събитие е част от проекта ”Повишаване на обществената загриженост относно консумацията и производство на яйца в България”, който се реализира от организация за защита на животните “На ти с Природата”, като част от по мащабна европейска кампания на на Eurogroup for animals (организация за защита на животните към Европейския парламент).

База за кучета “Суходол” (2006-2007)

Кампанията започва на 17 юни 2006 г. с голямото почистване. Днес членове и симпатизанти на сдружение “На ти с природата” проведоха акция в помощ на бездомните кучета, настанени в Суходол. Бяха събрани общо 22 чувала с боклуци, почистени и обезпаразитени всички клетки на кучета, както и разходени, и нахранени. Следващата събота – 24.06.06 г. отново от 14 ч. ще се проведе нова акция. Всяка помощ от вас ще е добре дошла. Очакваме ви! За контакт: 0898 70 68 36 – Сергей

Изследване на зоомагазинната мрежа (2006)

През 2006 г. “На ти с природата” извърши проучване на ситуацията с животните в зоомагазините на територията на цялата страна. Изследването имаше за цел да предостави полезна информация в помощ на подготовката на наредба, която ще регламентира стандартите за хуманно отношение и държане на животни в зоомагазините.

Обществен медиатор в столичния изолатор (2004-2007)

Необходимостта от Обществен медиатор по проблема с бездомните кучета в София бе породена от дългогодишната политика на Столична община по умъртвяване на бездомните животни. Умъртвяването им, извършвано в пълна непрозрачност в строго охраняван изолатор провокираше чувствителността на хората и основателните им опасения, че кучетата се убиват с жестокост без да получават храна и вода.

Длъжността „обществен медиатор“ е създадена след преговори между Софийска община, организациите за защита на животните в София и Студентски съвет на СУ „Климент Охридски“ през 2003 година.

Какво разбирам аз под защита на животните? (2003-2004)

„Какво разбирам аз под защита на животните“ е кампания огранизирана от сдружение „На Ти с Природата“ през периода 2003-2004г. Набляга се на личното отншение и разбиране, за това какво представлява защитата на животните и как я вижда всеки от нас. Организиран е конкурс за есе на тема „Какво разбирам аз под защита на животните?“. В кампанията се включват и малки художници от първи, втори, трети и четвърти клас на 37 СОУ „Райна Княгиня“, София, които разказват с четки и боички как си представят животните и тяхната защита.

Градът, еко и животните – София, Бор, Баня Лука (2003)

Проектът започна още на 5 май в понеделник с пристигането на Лиляна, Жика, Драгана, Селена, Горан, Милош, Хелена, Неда, Виктор, Горан и Дженан. Пристигнаха успешно, само с два часа закъснение. От цялата група познавахме само Лиляна, като носехме и снимки, които ни бяха пратили по елелектронната поща. По едно добро съвпадение двете групи се сблъскват в купетата и вагоните във влака, без да са се познавали преди това и може би по сходни атрибути и еколожки символи разбират, че отиват на едно и също място. Та не беше трудно да разпознаем една тумба с двайсетина сака, озъртаща се напрегнато на софийската гара. След като се запознахме, поехме към такситата пред гарата и логично не успяхме да избегнем набезите им….