Грубо нарушаване на чл. 42 от ЗЗЖ

Община Ботевград е наела двама роми да ловят кучета – уж за кастрация. Плаща им се (по непотвърдена информация) на заловено куче.
Двамата ловят кучета с телена примка. След като уплашеното куче бъде уловено, примката се затяга (като бесило) и кучето бива завличано с примката до ветеринарната клиника, която трябва да кастрира (по договор с общината). Разстоянието обикновено е повече от 300 метра.
По думите на ветеринарния лекар, средствата, отпускани от общината за кастрации, стигат за около 3-4 кастрации на месец. Как тогава да си обясним, че само за 2 дена, в които съм била свидетел на това, как се хващат кучета, бяха заловени 5 кучета?
На снимките може да се види залавянето на куче, осъществено по описания начин. Ще отбележа, че 30 минути по-късно кучето се завърна некастрирано.

В Ботевград, според еколожката на общината, има общински приют, който си има назначен управител. Не можахме да намерим въпросното лице, а самия „приют” изглежда така, сякаш не се ползва от месеци.
Сдружение „На Ти с Природата” ще подаде Заявление за достъп до обществена информация, с което ще поискаме Община Ботевград да ни отговори какви и как разпределени средства отиват за разрешаване на проблема с бездомните кучета.
Освен това смятаме да изпратим и публикуваните тук снимки до БАБХ за проверка по случая, с искане да се вземат мерки да не продължава това варварство и виновните за него да бъдат наказани.