Какво означава да „спасиш“ животно?
Не, това не е да разбиеш врата и да го пуснеш на оживена улица (или в случая – да го вържеш пред магазин).
Не е и да го вземеш от улицата, където е живяло с години и да го вържеш на верига в заграждение, в кал и собствените му изпражнения (с извинение).
Не е и да го затвориж в гараж, като ходиш веднъж дневно да му слагаш храна.
Също така, не е и да го затвориш в ограждение, заедно с много негови себеподобни, с които периодично възникват конфликти и някое куче бива разкъсано от събратята си.
Не е и да го затвориш в „приют“, където да гние в клетка години наред, без внимание, без разходки, докато смъртта го освободи.
Да спасиш животно означава да поемеш отговорност за него, за здравето му, за поведението му. Да станеш негов добър стопанин (дори и за няколко месеца, докато му намериш постоянен дом). С всички, ангажименти произтичащи от това.
Крайно време е обществото ни да осъзнае, че има един Закон за защита на животните, който не трябва да е само на хартия. И да започне да търси отговорност – както на институциите, така и на „спасителите“, които не го спазват. Иначе се стига до такива абсурдни ситуации, като показаната по БТВ.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/neizvestni-razbiha-chasten-dom-za-da-osvobodjat-kuche-koeto-laelo-na-balkona-izostaviha-go-na-ulicata.html?fbclid=IwAR1q5v5Ngas1pFrZJ-ZfjTpEjVwA_ZCwiZ-xbKZWQSJbCPK4XDK0tIHBq80
На снимката: Дейзи от Ботевград, намерена с парализирана задница, лекувана и щастливо задомена в Холандия. Снимки, видео и повече информация за нея сме публикували на Фейсбук-страницата на сдружението.