От известно време една от най-нашумелите теми в страната ни е фермата за норки край град Стара Загора. Със създаването на една такава ферма неминуемо започваме да си задаваме въпроси за това кое е допустимо и кое не, заслужава ли суетата отнемане на хиляди животи, хуманно ли е да отглеждаш в плен и убиваш в името на модата и красотата и още много други подобни въпроси. Може би най-важният от тях стоящ пред нас сега е дали ние като гражданско общество ще приемем подобен кървав бизнес да се развива в страната ни или ще застанем в позиция да защитим тези, които не могат да се защитят сами, а това днес са норките в тази ферма.

Нашите приятели от Djurens Rätt (Швеция) любезно ни предоставиха проучване за това как реагира Европа на този бизнес. Оригиналът може да видите тук – Infographic Eu djurensratt. Ето и резултатите:

Европейците критикуват фермите за кожи:

Австрия: 81% смятат, че е неприемливо да се отглеждат и убиват животни за добиване на кожи. (Integral Survey/Four Paws, 2013)

Белгия: 86% подкрепят забрана за размножаване и отглеждане на животни за кожи (Ipson/GAIA, 2012)

Хърватия: 73% от запитаните смятат, че в страната трябва да има легална забрана за отглеждането на животни заради кожата им (SPEM Communication Group, Animal Friends Croatia,
2006)

Естония: 59% не подкрепят отглеждането на диви животни във ферми с цел производство на кожи (Saar Poll LLC social market and research provider/
LOOMUS, 2014)

Норвегия: 68% от хората осъждат фермерството за кожи (Infact/Dyrevaernalliansen
2014)

Полша: 55% смятат, че отглеждането на лисици, миещи мечки и норки трябва да бъде забранено. Във възастовата група 18-35 години 70% подкрепят забраната. (Instytut Badan Rynkowych i Społecznych (IBRiS) Homo Homini/Otwarte Klatki, 2014)

Швеция: 78% не смятат, че трябва да бъде позволено отглеждането на норки в клетки заради кожата им. (Demoskop/Djurens Rätt, 2014)

Чехия: 68% са за забраната на фермерството за кожи (the Czech public opinion
research center Centre pro výzkum verejného mínení, CVVM/Svoboda Zvirat,
2013)

Обединеното Кралство: 74% смятат, че е неприемливо отглеждането на животни за добив на кожи за модната индустрия (YouGov, Four Paws Uk, 2014)

Италия: 90,7% са против дейности свързани с производството на кожи (EURISPES 2015)

Фермите за кожи са законово забранени в:
Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Холандия, Словения, Обединеното Кралство, Северна Ирландия, Македония.

* Валонското правителство проекто постановление за забрана на фермерството за кожи във Валония от 1 януари 2015г. Брюкселският регион планира въвеждане на сходни мерки.