Преди малко повече от година, на 6.01.2017 г., по повод евтаназията на няколко здрави кончета и кучета, 36 организации за защита на животните и множество граждани поискахме #Оставка на д-р Дамян Илиев – за цялостен провал на политиката по хуманно отношение към животните.
Поискахме още: „Създаване на Национален консултативен съвет за хуманно отношение към животните – с широко участие на НПО, който да е водещ орган в определяне на политики и създаване на процедури, касаещи живота и благосъстоянието на животните.“
Към исканията си от тогава ще добавим още, че:
– Трябва да бъдат отнети правомощията на тази агенция да бъде контролен орган по Закона за защита на животните и хуманното отношение към тях и да бъде създаден нов контролен орган с тези правомощия, с активното участие на представители на НПО.
– Самозабравилите се чиновници от БАБХ трябва да бъдат подведени под отговорност за превишаване на правомощия и унищожаване на защитени животински видове.
Защо ви припомняме всичко това? Заради пресните нови безобразия на същата агенция. С които БАБХ нарушават няколко закона.

БАБХ иззе и умъртви незаконно над 100 екзотични птици.