zooexpo
Какво може да ни донесе Новата Година? Едно ново начало, нови идеи, нови приятели, …какви ли не изненади

Но вместо да чакаме изненадите, решихме да си ги създадем!

Тази нова година, за първи път, организации за защита на животните, приятели на животните, и Софийска община се обединихме за едно ново, защо не и по-европейско начало за нас, хората и животните. 2007 година постави началото на две нови събития – благотворително Зооекспо на бездомни кучета и котета, където намираме нов дом на нашите четирикраки приятели.
Организатори: ОП „Екоравновесие“, форумът към сайт dog.bg, сдружение „На ти с Природата“, PR РестАрт Къмюникейшънс, Германо-българска помощ за животните, и много други.

Зооекспо Януари 2007

Малко след новогодишните празници, на 13 януари, събота, 2007 година, в Музея „Земята и хората“ от 10 до 17 часа ще се проведе първото по рода си благотворително ЗООЕКСПО на кучета и котета, спасени от улицата и търсещи нов дом. Лаещите и мъркащите ще бъдат специално подготвени за целта, със всички обезпаразитявания и ваксини, готови да бъдат предадени на добри и отговорни стопани.

Всяко животинче ще бъде давано на новия си собственик срещу символична цена от 20 лева, която ще бъде събирана в обща касичка на Зооекспото. Всички пари, събрани от задомени животни този ден, ще бъдат предадени на Дома за възитание на деца, лишени от родителски грижи, кв. Драгалевци.

Зооекспото приканва всички хора, които търсят добър домашен любимец, да дойдат и да се запознаят с него на място. Но целите на Зооекспото се разпростират и до по-широки теми, като: Приемането на Закон за защита на животните, популяризирането на ползата на кастрацията при кучетата и котките, даване на добър пример как отговорно трябва да се гледа домашния любимец вкъщи.

Зооекспо „Приятелството няма порода“ – намери приятел – помогни на дете – ще се проведе под патронажа на госпожа Мария Бояджийска, Заместник Кмет по Екология към Столична община. За присъствието на кучетата и котетата ще се погрижат приют „Надежда“, „Немски кастрационен център“, Кастрационен център „Илинден“, „На ти с природата- база Суходол“, сдружение „Приятели на котката“, сайтът „Без дом“, граждани, които търсят дом на изоставени животни. Събитието се осъществява с финансовото съдействие на Германо-българско дружество за защита на бездомните животни, както и дарения от граждани.

Всяко животинче ще има специална храна и подарък от Royal Canine, както и ваксини и обезпаразитяване срещу бълхи и кърлежи от Frontline.

В организирането на събитието се включват още – ОП „Екоравновесие“, сайтът „ДОГ.БГ“, фондация „АФА“, Федерация грижа за бездомните кучета, сдружение „ДАРА“, Клуб „Защита на животните“ към Американския колеж, София

Резултати:
Бюро „Информация“ на Зооекспото в края на уморния, но успешен ден:)

18 кучета и 13 котки бяха задомени днес само за 6 часа от ЗООЕКСПОТО „Приятелството няма порода – осинови си животно, дари на дете“. Събрани бяха 1539.69 лв дарение за Дома за деца, лишени от родителски грижи в кв. Драгалевци. Още информация за експото, подробно можете да прочетете тук, както и да разгледате галерията със снимки.

За „База Суходол“ – това бяха цели 3 кученца – Дара на 7 месеца, Лъки на 10 години и Каролина на 1 година.

Зооекспо Юни 2007

„Осинови си животно-помогни на човек” е мотото, под което на 23 юни от 10.30ч. пред Паметника на съветската армия ще започне второто благотворително изложение на безпородни кучета и котки, спасени от улицата. Партньор на зооекспото е Съюзът на артистите в България.

Събраните средства ще бъдат дарени на Дома на ветерани на културата. Животните на благотворителното зооекспо са ваксинирани, обезпаразитени и някои от тях – кастрирани. Те са предоставени от организации за защита на животните и граждани.

На осиновените кучета ще бъде поставен микрочип, номерът на който се записва в паспорта на животното. Всички животни на зооекспото, както и всеки нов собственик на осиновено животно ще получат безплатна храна от ГЕНЕРАЛНИЯ СПОНСОР – PEDIGREE&WHISKAS. Специално за посетителите на изложението, PEDIGREE&WHISKAS ще предоставят безплатни консултации от ветеринарни лекари. Всяко осиновено куче или коте ще получи и талон от Интервет България за безплатна годишна ваксинация.

На 23 юни пред Паметника на Съветската армия всеки ще може да си осинови куче или коте срещу символичната цена от 20 лева. Инициативата цели да поощри хората да осиновяват бездомни животни, като по този начин помагат за намаляване на броя на скитащите по улиците кучета и котки по един безболезнен и благороден начин. Лайт мотива на организаторите е “Грижата за хората минава през грижата за животните”. Затова събраните средства от изложението отиват за хора в нужда.Животните на благотворителното зооекспо са ваксинирани, обезпаразитени и някой от тях – кастрирани. Те са предоставени от организации за защита на животните и граждани. На осиновените кучета ще бъде поставен микрочип, номерът на който се записва в паспорта на животното. Това е европейският модел за трайна маркировка на домашните любимци. Номерът на чипа, заедно с адреса на новия собственик се регистрират в общината.

Медийни партньори: БТА БГ Радио

Генерален спонсор: PEDIGREE & WHISKAS

Спонсори: WALL София, Интервет България, Сева България, Тиерхилфе Зюден Германия

Всички животни на зооекспото, както и всеки нов собственик на осиновено животно ще получат безплатна храна от ГЕНЕРАЛНИЯ СПОНСОР – PEDIGREE&WHISKAS. Специално за посетителите на изложението, PEDIGREE&WHISKAS ще предоставят безплатни консултации от ветеринарни лекари. Всяко осиновено куче или коте ще получи и талон от Интервет България за безплатна годишна ваксинация. Кампанията се провежда под егидата на Софийска община и кмета Бойко Борисов, а

организацията е дело на:
Общинско предприятие „Екоравновесие” – база „Сеславци”
ПР Агенция РестАрт Комюникейшънс
Сдружение „На Ти с Природата”
Тиерхилфе Зюден – Немски кастрационен център, Студентски град
Сдружение „Приятели на котката”
Българско дружество за защита и опазване на животните
Сдружение ДАРА
Клуб за защита на животните към Американски колеж
За животните без дом
Без дом-Форум

граждани и доброволци

Резултати:
Вчера експото събра много котета и кучета, стотина доброволци, популярни лица от екрана, както и големите български актьори Искра Радева, Илка Зафирова, Васил Михайлов, Христо Мутафчиев, представители на Съюза на артистите в България, патрон на вчерашното събитие. Ужасните жеги ни накараха по-рано да приберем животните на хлад и експото се раздигна до обед. Въпреки това, експото срещна десетина животинки с техните нови собственици! Много посетители получиха ценна информация от ветеринарните лекари, работили доброволно за бездомните животни вчера! Бяха раздадени много награди, храна за животни, както и талони за безплатна годишна ваксинация на задомените животни!