Досъдебно производство е образувала Шуменската районна прокуратура срещу 24-годишния Николай Каменов за това, че на 9 май т.г. в кв.”Тракия”, Шумен е убил безстопанственото куче Бера, с което е осъществил състава на престъпление по чл.325 ал.1 от НК – хулиганство. Само преди дни приключи полицейската проверка по случая, разпоредена от наблюдаващия прокурор във връзка с депозираната на 2 юни т.г. жалба на управителя на Немския кастрационен център /НКЦ/ в Шумен, д-р Милен Данков.

Това е първият случай в България на образувано досъдебно производство за убийство на бездомно куче. В страната има и други случаи на жестокост към животни, особено този с отсечените четири лапи на кучето Мима в Дряново, но всички те бяха срещу неизвестен извършител, а в Шумен е срещу конкретен човек. Ако Николай Каменов-Коко стигне до съд и бъде признат за виновен по този член чл.325 ал.1 от НК, може да отнесе затвор до 2 години, пробация или обществено порицание.

В неделния ден на 9 май около 18 часа 24-годишният Каменов е пребил до смърт 10-годишната Бера пред очите на хора от блока, на деца и майки, на ул. „Кольо Фичето“, 10. Каменов е налагал бездомното животно с метална тръба и ритници. Накрая скачал с два крака върху тялото на падналото животно. Половин час след като Бера е била отведена в НКЦ, тя е починала. Аутопсията показала, че вътрешностите на кучето са били смлени на кайма от ударите. В коремната кухина са открити 3 литра кръв. Разкъсванията на черния дроб и на далака са били фатални. Бера не е можела да се съпротивлява, тъй като след кастрация преди 6 години, тя напълняла и се движела твърде бавно.

Според неофициални полицейски източници много от очевидците на жестокия побой се страхували да дават показания пред районния инспектор, поради страх от отмъщение на Коко. Когато си пийнел, той ставал изключително агресивен. Медицинската сестра – Марияна Жечева е първият човек от блока дал показания срещу Коко. Преди 10 дни обаче приятели на Каменов нападнали и набили на улицата сина й, Георги Георгиев на 27 г., а самият Каменов стоял в колата и се смеел. „Мъчно ли ти е за кучето?, викал той . Майката е подала в полицията жалба за случая.

Според Марияна това нападение над сина й има за цел да сплаши хората от блока. Затова те и отказват да свидетелстват. „Но ако някога Каменов нападне човек и го пребие, тогава всички ще се сетят как пред очите им е убил куче”, коментира тя.