Преди няколко години няколко човека от сдружение „На Ти с Природата” (кои сме ние можете да разберете тук) се бяхме събрали да си говорим за това, как може да се повиши културата на отглеждане на кучета в града и да се направи място, на което стопаните могат да се събират, да обменят опит и да учат полезни неща. Обсъждахме и кучешките градинки – недостатъчни, неподдържани и често използвани не по предназначение. И, както винаги, се питахме: „Какво можем да направим, за да подобрим положението?”
Малко след това научихме за Програма „Европа“ на Столична община, която финансира частично добри,полезни за столичани идеи, свързани с работата на НПО. И така, решихме да разработим някои от идеите си и да кандидатстваме по програмата. Защото, каквото и да си говорим, без реална работа и финансиране идеите си остават само идеи 
И така, през 2019 г. стартирахме с проект „На Ти с кучето 1: По европейски модел” (или, както го популяризирахме: „Кучешка градинка”), който си постави доста амбициозни цели: – да възстанови съоръженията и да обнови кучешката градинка в Княжеската градина (до „Орлов мост”); да проведе там общо 4 образователни събития за стопани, свързани със здравето и обучението на четирикраките ни приятели и киноложката култура на стопаните им; да създаде и виртуално място за общуване – Фейсбук страницата „На Ти с Кучето”. Направихме и кратка информационна брошура. Работихме в партньорство с Район Средец на Столична община, който осигури финансиране за ремонта на съоръженията в Кучешката градинка. Помагаха ни, както винаги и много доброволци.
Откликът беше невероятен и предопредели решението ни да продължим.
През 2020 г. работихме по разширяване на нашето пространство – в буквален и преносен смисъл.
Проект „На Ти с кучето 2: Споделени пространства” постави акцента върху отговорните стопани – тези, които се грижат за това да имат спокойно, щастливо и безконфликтно куче. Куче, което може да споделя пространства с хората в паркова и градска среда. Направихме 2 обучителни семинара, на които поканихме прекрасни треньори, работещи със съвременни методи и качихме записите в новосъздадения ни Youtube-канал, за да дадем достъп до ценните знания на повече хора. Не забравихме и да подновим боята на Кучешката градинка. Всички, които участваха активно, се сдобиха с тениска „Отговорен стопанин”.
След 2-годишно прекъсване, по време на което инициирахме дискусии, свързани със законодателството за животните и неговата ефикасност (Проекти „За животните и хората”), сега се завръщаме с нови сили и имаме удоволствието да ви представим „На Ти с Кучето 3: Не си сам в парка”.
В този проект залагаме на изработване и популяризиране на своеобразен „Правилник за движение с куче в градска среда”, който да спомогне за щастливи и безконфликтни разходки в парка и града. Обръщаме специално внимание и на т.нар. „Жълто куче“ – това са кучета, които поради здравословното си състояние или друга причина имат нужда от повече пространство. Целта ни е да популяризираме идеята за тяхното обозначаване, с което да сведем до минимум възможните неприятни ситуации.
Всички материали от поредицата „На Ти с кучето” са достъпни за изтегляне и свободно използване в официалния ни сайт http://iwns.org
Изключително сме благодарни на нашите партньори от Район Средец, които ни подкрепят и съдействат при реализацията на „На Ти с Кучето”. Благодарни сме на всички наши приятели, които се включват по всякакви начини – със знания, с доброволен труд, с популяризиране на наученото, със споделяне на видеата, постовете и брошурите.
Специална благодарност изказваме на Програма „Европа“ на Столична община, без чиято подкрепа всички тези хубави идеи щяха да останат само в главите ни 🙂
Следете страницата ни, за да не пропускате новините и събитията!