Сдружение „На Ти с Природата“ е създадено през лятото на 2001г. година в София от група ентусиасти, които вярвали, че отношението към животните и природата в България може да се промени към по-добро.

В сдружението се включват юристи, учители, еколози, ветеринарни лекари и др.
Обединяват се хора с всякакви професии, които обичат животните и искат България да стане като европейските държави: да има Закон за защита на животните.
Едно от първите неща, които нашите ентусиазирани юристи са се захванали да правят, е да подават сигнали срещу злоупотреби и нарушения в общинските изолатори. Това е дейност, която продължава и до наши дни. (Сдружението е една от малкото организации в страната, която предизвиква и участва в проверки по общинските приюти, нелегални развъдници и други обекти, за които получаваме информация, че има жестокост).
С доброволен труд е проучено европейското и на по-далечни държави законодателство. Преведени са редица материали, които отразяват чуждия опит и е създадена богата онлайн-библиотека, която и до днес е на сайта ни.

През 2003г., по инициатива на сдружението и студенти от Софийски университет, се създава длъжността „Обществен медиатор“. Тя се изпълнява от 2003 до 2007 г в общинските изолатори в София, като успява значително да намали жестокостите, извършвани в тях. Координатор на медиаторите е Марта Георгиева – член на сдружението, а понастоящем (2020г.) – общински съветник към Столична Община.

През 2007-2008г. усилията на нашите юристи и доброволци дават резултат. С подкрепата и на други организации и активни граждани, най сетне се появява на бял свят Закона за защита на животните. Сдружението издава малка книжка „Закон за защита на животните с юридически коментар“, която и до днес е ценен помощник на хората, борещи се за правата на животните.

Година по-късно подписка, инициирана от „Град за отговорни хора“ и сдружение „На Ти с Природата“ събира за 4 дни над 31 000 подписа в полза на инкриминирането на насилието над животни. Така в края на 2009г. организирането на боеве с животни бива обявено за престъпление, а през 2011г. се създава и чл. 325б, който инкриминира убийството и трайно увреждане на животни.

През годините сдружението работи активно с организации за защита на животните и природата от цяла Европа. В партньорство с големи международни организации, през 2006 г. доброволците към сдружението провеждат изследване на зоомагазинната мрежа в страната и издават редица полезни материали за отглеждането на екзотични животни.

Една от дейностите на сдружението през всичките му години, е възпитаване на любов към животните и природата в децата. В тази връзка, се организират специални събития за деца – конкурси и забавни мероприятия, където децата покрай забавленията научават и важни неща за техните приятели – животните.

Питали ли сте се кой популяризира яйцата от „свободни кокошки“ у нас?
Да, това пак е дело на нашите прекрасни доброволци в годините от 2007г. до 2010г.. Бе проведена огромна информационна кампания и проучвания на потребителските нагласи. И хората избраха да купуват хуманен продукт.
Понастоящем в подобна насока популяризираме и това, че „Етикетът има значение“ . Искаме потребителя да бъде информиран и да може да взема решение какви продукти да ползва, знаейки къде и как се отглеждат животните, продукти от които консумира.

В традиция превърнахме и честването на 4-ти октомври – Световния ден на животните. Член на сдружението е посланник за България на този празник.

От 2008г. до сега (с едногодишно прекъсване) е активна и нашата кампания с първоначално заглавие „Аз помагам на животните“, помогнала на над 270 животни в беда да получат медицинска помощ и да намерят дом. Продължението й, „Да намалим страданието“ за 2 години успя да спаси (буквално) и намери дом на повече от 50 животни и да осигури кастрациите на 16 женски кучета в с. Пудрия, Врачанско.

С помощта на нашите прекрасни доброволци ние ще продължаваме да запълваме историята ни с полезни дейности в сферата на защита на животните и природата.

Надяваме се заедно да изградим едно хуманно общество, в което човек и природа живеят в симбиоза.