В рамките на проект „За животните и хората – разговор с продължение“, стартираме отворена дискусия за това, дали законодателството за защита на животните у нас работи, какви са проблемите и пречките, с които се сблъскваме и какво може да се направи, за да стане по-добре.
Дискусията стартира днес, с участие на всички граждани и представители на НПО, поканени в дискусионната група.
След около месец ще направим обобщение на споделеното тук, и ще „отнесем“ очерталите се проблеми на следващо ниво – за обсъждане с хора от различни институции, работещи „на терен“.
На третия етап вече ще има очертали се идеи за това, как да бъдат намерени решения – такива, че законодателството да заработи. Тези идеи ще обсъдим на семинар с представители на институциите, отговорни за превръщане на идеите в правила, процедури и нормативни актове.
В края на проекта ще оформим всичко обсъждано в доклад, който ще предоставим на институциите, от които зависи решаването на проблемите.
За участие в гражданската дискусия сме поканили хора, за които считаме, че с мнението и опита си могат да допринесат за успеха на идеята, заложена в този проект. Тук ще говорим не само за кучета и котки, а и за диви и стопански животни.
Чувствайте се свободни да каните в групата и други хора, запознати със законодателството и активни по отношение сигнализиране на институциите.
Какво очакваме от вас? И правилата, които трябва да се спазват.
1. Да споделите в отделни постове конкретни случаи, в които институциите не са реагирали адекватно (според вас) на ваш сигнал, свързан с животно/животни. Чувствайте се свободни да изложите пълно вашата гледна точка, като опишете ситуацията и коментирате каква реакция сте очаквали и какво се е случило на практика. Можете да напишете също така и предложение – какво би трябвало да се промени, за да реагират институциите ефективно при подобен сигнал.
2. Да участвате в обсъждането на други постове – със смислени и градивни коментари. Няма да се толерират обиди, лични нападки, клетви, обвинения и т.н., като такива постове ще бъдат премахвани, а написалите ги – предупредени за изключване от групата (след 3 нарушения).
3. Добре е, преди да коментирате прилагане на конкретен закон, наредба или друго, да сте се запознали с тях. Част от нормативните актове можете да намерите в раздел „Файлове“ на групата.
4. Всеки, който пусне пост извън тематиката на групата, включително и такъв за търсене на дом и помощ на животни, ще бъде изключван от групата без предупреждение.
5. Моля, въздържайте се от публикуване на снимки с тежко съдържание. Ако разполагате с такива по обсъждан от вас случай, моля изпратете ни ги в съобщение.
Ще сме благодарни за всяко добро предложение, което ще спомогне за добруването на животните!

Групата може да намерите на следния адрес: https://www.facebook.com/groups/1636824103328126/posts/1636859726657897/