С мащабни кампании за намиране на нов дом и за безплатно чипиране и кастриране на домашните кучета в Бургас решават проблема с бездомните животни, съобщи бТВ в свой репортаж. От общината твърдят, че това е градът с най-малко улични кучета.

Точна статистика колко хиляди са били бездомните кучета преди години няма, но сега общинските служби улавят едва по 200-300 животни годишно, и то предимно от промишлените райони и ромските махали. 164 четириноги са осиновени само за година, което е над 60% от попадналите в приюта бездомни животни.

Според общината успешното разрешаване на въпроса с уличните кучета се дължи на две главни причини – реални осиновители и реална кастрация, която обхваща не само бездомните кучета, но и домашните любимци. Мерките са част от програмата за намаляване на популацията от безстопанствени кучета, която действа от 2008 г.

Вместо да чакат потенциалните осиновители да отидат в приюта, кучетата „сами отиват“ при тях. В две кампании през лятото в Морската градина за часове нов дом са намерили 16 изоставени четириноги.

Осиновителите влизат в базата данни на общината и периодично се следи как се грижат за новите си любимци. За да намалеят безстопанствените кучета в рисковите райони като промишлени центрове и ромски махали, животните се кастрират безплатно. Намаление има и за домашните кучета.

Преди две години общината раздаде 1000 безплатни чипа на стопаните на домашни кучета. През март акцията ще бъде повторена.

За да не изоставят хората совите любимци, се инвестира в по-добри условия за оглеждането им. В парковете има три площадки за свободно разхождане на кучета. Такива ще бъдат изградени във всеки квартал. От февруари в Бургас тръгват и първите зоополицаи в страната. Те ще следят не само за безстопанствени кучета, но и за хора, които малтретират животните.

При капацитет от 70 кучета в единствения приют в Бургас в момента има 45. Управителят му твърди, че няма животно, което да се задържа повече от няколко месеца.

Проблем в Бургас сега са бездомните котки. Но и с тях от общината смятат да се справят по същия начин.

Изтчник: fakti.bg