По покана на Европейската комисия и Белгийското представителство, собственици на индустриално отглеждане на прасета, фермери, представители на месната индустрия в Европа, собственици на вериги хипермагазини, ветеринарни лекари, учени и неправителствени организации, се обединиха на 15 декември 2010 под обща Европейска декларация за прекратяване на кастрацията на прасетата, отглеждани за месо.

Като първа стъпка, страните в Декларацията посочват, че от 1 януари 2011 всяка кастрация ще бъде извършвана задължително под анестезия. От 2018 кастрацията на прасета ще бъде забранена.

В момента, кастрацията на прасета се използва мащабно във фермите в Европа, тъй като по този начин се смята, че се прекратява развитието на хормон, който при наличие в месото по време на готвене, излъчва специфична неприятна миризма. Кастрацията на всички прасета във фермите се извършва без никаква упойка, което е абсолютно садистично за животните – болезнено, не само по време на операцията, но и в по-дълъг период на възстановяване.

В края на 2010 сме свидетели на нов процес, който ще доведе макар и бавно до по-малко страдание за селскостопанските животни, които са милиарди само в Европа…

Текстът на декларацията може да видите тук.