Евродепутатът Нийл Париш, председател на Селскостопанския комитет към Европейския парламент и Струан Стивънсън, говорител на Комитета по рибарство, стартират подписката за прекратяване на превоза над 8 часа на живи животни към кланиците.

Целта на подписката е да събере милион гласа, които да бъдат представени на европейските земеделски министри, преди предстоящите промени на Регламента за транспорт през 2009 г.

Всяка година милиони животни се превозват на дълги разстояния из цяла Европа, за да бъдат заклани в края на пътуването си. В претъпканите камиони животните често не получават вода и храна, нито им се предоставя възможност за почивка. С течение на времето те се изтощават и дехидратират. Някой получават топлинни удари и могат да се видят през отворите в камионите в борбата им за глътка въздух. Други просто умират по пътя.

През 2004 г. Европейската организация за безопасност на храните публикува изявление, че транспортът на живи животни „трябва да бъде избягван, когато това е възможно и пътуванията трябва да се свеждат до най-малките възможни периоди”. Тази препоръка все още не е отразена в законодателството на ЕС.

„Този въпрос беше оставен без решение прекалено дълго. Животните трябва да бъдат клани преди самият транспорт. Ако това е невъзможно, не трябва да бъдат превозвани само за да бъдат убити в края на пътуването си. С тази кампания искаме да привлечем вниманието към проблема. Всеки подпис ще помогне за прекратяването на тези мрачни, претъпкани и болезнени финални пътувания за хиляди животни” казва Нийл Париш.

Кампанията е наречена 8 часа и може да бъде намерена и подкрепена в интернет на www.8hours.eu стартирана онлайн от Дан Йоргенсен – датски евродепутат от групата на социалдемократите.

Източник: Compassion in World Farming – Великобритания, Донка Калчева, координатор за България, Румъния и Словения