Здравейте приятели и съмишленици,
Следващата седмица, в четвъртък (24.08.) от 11:30 пред МЗХ заедно с КАЖИ и Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи, организираме протест. Протестираме най-вече срещу начина, по който за пореден път се правят поръчкови промени в законодателството. Важно е и молим всички, които имат възможност, да дойдат.
Предполагам, че не всички знаете – по повод фермите за норки, безумните условия в тях и отглеждане там на инвазивен вид при занижени стандарти, сме подавали множество сигнали и до МЗХ, и до МОСВ. Стигнахме и до съд.
И вместо да затворят фермите, които са в нарушение, отговорните институции си спретнаха работна група (без участие на НПО, само с техни служители и представители на „Градус“) и си промениха наредбата.
Искаме да споделим, че по същия начин преди време направиха опит да променят Наредба 41, за да разрешат продажба на животни в МОЛ-овете без достъп до слънчева светлина; преди това – по поръчка на СО направиха промени, даващи право да има приюти от отворен тип (падна в съда). По същия начин, пак по поръчка на СО, промениха ЗЗЖ, за да се прави Национална програма, като идеята беше да се дадат пари от държавата за строеж на регионални приюти. Мисля, че всички знаете, какви са последиците от това (а можеше да е и по-лошо, ако не бяхме протестирали).
Да не говорим за постоянните опити да ни лишат от правото да осъществяваме обществен контрол.
Специално държим да поясним, че нашия протест не е част от акциите на Никола Донев.
За тези от вас, които са пропуснали – можете да подкрепите декларацията, която ще бъде внесена по време на протеста от тук.

Становището на Сдружение „На Ти с Природата“ може да прочетете тук.