FOCUS:

Две германски медии – Баварската телевизия и вестник “Билдцайтунг” обърнаха внимание на отношението към бездомните кучета в България, съобщава днес “Дойче Веле”.

Избиването на бездомните кучета е не просто израз на нецивилизовано отношение към животните, а и плод на икономически интереси .Това беше основната теза на предаването “ Репорт Мюнхен” на Баварската телевизия , което съдържаше потресаващи кадри и неприятни заключения за България. Садистичното избиване на бездомни кучета беше документирано с кадри и разкази на очевидци от изолатора в Лозенец. От записания диалог между двамата души, които убиват животните става ясно, че начинът на умъртвяването е въпрос на настроение и че се пести даже при смъртоносната доза отрова, която се инжектира, така че животните преживяват страховита и продължителна агония. Макар София да твърди, че няма пари за кастрирането и обезпаразитяването на уличните кучета, според официални данни градските власти заделят ежегодно по 230 000 евро за премахването на животните.

Репортажът на Баварската Телевизия съдържаше и изказване на представителят на Държавната ветеринарна служба Паско Желязков, в което той доста очевидно застъпва тезата за необходимостта от избиването на кучетата, даже и на онези, които са кастрирани. В края на репортажа на германската телевизия депутатът от ХСС Маркус Фербер заявява, че законите за защитата на животните в България са крайно изостанали в сравнение с тези на останалите държави от ЕС, и че българската администрация по места е още по- ретроградна. Според него ЕС сам се е лишил от една възможност да оказва натиск над България за подобряване на отношението към животните, като прекалено рано и прибързано е определил датата 2007 за прием в общността.
Темата за садистичното отношение към бездомните кучета в София, което беше тема на предаването “Репорт Мюнхен” има продължение и на страниците на “Билдцайтунг”, който отбелязва в заглавие: “Най- страховитата кожарска фабрика – насред Европа”. Показани са ужасяващи кадри на куче с одрана кожа, което било намерено изхвърлено зад една кожарска фабрика, както и снимка на двуцветно палто, изработено от 14 кучешки кожи, продаващо се в София за около 190 евро. Според германски защитници на животните, в София масово се продават палта от кучешка кожа, срамежливо наричани “ корейски вълк”. Ежегодно се залавят и убиват хиляди животни, кожите им се преработват за палта, а труповете – за целите на козметичната индустрия и производството на желатин.
Кучетата са доходен бизнес. “Как умират кучетата – зависи изцяло от настроението на касапите – е цитирана да казва д-р Руми Бекер, която от години се ангажира в защита на животните в България. Според нея много от кучетата биват одирани на живо, а онези, които критикуват състоянието на нещата в България живеят доста опасно. Една защитничка на правата на животните, която се опитвала да разследва някои съмнителни неща била пребита почти до смърт от платени биячи, в резултат на което и останали трайни увреждания. Билдцайтунг помества и призива на германската организация за защита на животните “ Лекари в помощ на животните” да пишат протестни писма до Главния прокурор на България. Докато той не се намеси, садистичното избиване на кучета в България ще продължи – пише в заключение “Билдцайтунг”.