Призоваваме да участвате с нас и да ни съдействате да закрием зоокъта в Разград, който в разрез на всички европейски директиви и българското законодателство измъчва животни пред очите на обществото!
Прилагаме снимки от зоокъта, с които сами да се убедите в условията, в които живеят животните. А по – долу разказваме кървавата история от преди няколко дни!
Ако искате да се разграничите от това закононарушение, моля прочетете целия текст и направете необходимото. Ние ще ви кажем какво е то.
1. Изпратете имейл – сигнал до Министъра на околната среда и водите (МОСВ) на адрес
2. В имейла изрично поискайте да бъде затворен зоокъта в Разград, поради жестоко отношение към животните в него. (в края ще намерите примерен текст)
3. Споделете албума и нашия призив с възможно най-много хора. Моля, копирайте и текста на призива.

МОЛИМ ЗА ВАШЕТО СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ОКАЗВАНЕ НА СИЛЕН ОБЩЕСТВЕН НАТИСК, ЗА ДА УСПЕЕМ!

На 9.09.2017 г. в зоокът Разград, едната лъвица ражда три малки лъвчета. По време на раждането, лъвицата се намира във външната част на клетката в непосредствена близост до посетителите, на по-малко от 3 метра разстояние от тях.
По това време там се провежда ежегодният есенен панаир на града и е пълно със сергии, като едната е точно пред клетката на лъвовете. Има атракциони , заведения и много хора, които шумно празнуват и се веселят.
Най вероятни поради причинения от околната обстановка стрес. лъвицата отказва да поеме грижите за малките и не ги обгрижва и закърмва. Едното лъвче е смачкано от големият лъв, вследствие на което е починало, а другото е било настъпено няколкократно от него.
Всичко това се случва пред погледите на десетки граждани по време на шумното увеселение, пред погледите на деца.
Управата на зоокъта изобщо не реагира, докато не бива дадена публичност на случващото се.
Доброволци от местна организация за защита на животните се свързват със софийска организация, за да поискат съдействие за спасяване на живота на новородените лъвчета. Благодарение на бързата им реакция в момента двете лъвчета са живи и се възстановяват след случилото се.
Към момента в зоокъта се отглеждат 5 лъва – З мъжки и 2 женски. Всички те са близки родственици – братя и сестри от различни котила на предната двойка лъвове. До скоро лъвовете са били 6, но тази зимата единият е починал от белодробна емболия в следствие на измръзване и липса на адекватна лекарска грижа.
Петте лъва живеят в две клетки, изключително тесни, като вътрешната част е много малка и през зимата е неотопляема. По време на размножителният период лъвовете не се разделят, което води до ежегодно заплождане на женските от техните братя. Така през 2014 г. се родиха 3 мъжки лъвчета, които бяха предлагани безуспешно на търг. От бивши служители на зоокъта разбрахме че през миналата есен (2016 г.) също са се родили три лъвчета, като и трите са умрели малко след раждането им.
Към момента единият лъв, Асен (роден 2014г.) е в много тежко здравословно състояние. Асен през м. 10.2016 е даден на зоопарка в Хасково, от където след няколко дни го връщат обратно поради констатирана тежка форма на рахит и невъзможност да се движи. На 14.09.2017 в зоокъта е допуснат външен ветеринарен лекар, като по негови думи Асен е изключително тежко състояние и е видно че за него не се полагат никакви медицински грижи. Той се изправя трудно, влачи се и за да се изправи трябва де си подпре задницата на стената.
Животът е толкова жесток не само за лъвовете в този зоокът, видимо от снимките и от разказите на доброволците. Миналата зима умря и едното от лисичетата, отново от измръзване. Тяхната клетка също не отговаря на нуждите, които имат животни от този вид. Едва ли е повече от 4 кв.м. общо и няма вътрешно помещение.

В пълно противоречие на българското законодателство и европейски директиви, в зоокъта няма ветеринарен лекар, няма и договор с външен такъв. Ако изобщо се провежда лечение, вероятно това се прави от лице без правоспособност. По данни на местни доброволци преди е имало фиктивно сключен договор с възрастна жена – ветеринарен лекар, но от няколко години и той е прекратен. Не е ясно кой и какви медицински грижи полага.
Отново в разрез със законодателството, д-р Балтаджиев, който отговаря за зоокъта, е заявил на всеослушание, че възнамерява да иска да му се върне женското лъвче. Целта била да направи прайд от 5 женски и два мъжки лъва, които да се разплождат, а лъвчетата да се продават с цел издръжка на зоокъта. Размножаване и търговия не са легални при липса на лиценз за зоопарк, какъвто този зоокът не притежава.

Случаят на този зоокът вече влиза в полезрението на медиите. Предоставяме ви материал на БНР за зоокъта: тук.

МОЛИМ ВИ ЗА ПОДКРЕПА И АКТИВНО ДЕЙСТВИЕ ЗА ДА БЪДЕ СПРЯНО ТОВА БЕЗУМИЕ!
Само заливайки МОСВ с възмущението си и осъществявайки своя граждански контрол, можем да спрем това насилие над животните
Изпратете вашият сигнал още днес!

Примерен текст за сигнал:
Моля, изпращайте до cabinet.minister@moew.government.bg

До Министъра на околната среда и водите
СИГНАЛ
От …..(три имена)
с адрес: ….

Уважаеми г-н Министър,
От електронните медии разбрах за поредните родени в зоокъта в Разград лъвчета от родители с близка родствена връзка, пред посетители и при ужасни условия (панаир и сергия до клетките). Стана ми известно също, че зоокъта няма валиден лиценз, че обитателите му живеят в неподходящи условия, при липса на медицински грижи и са в лошо здравословно състояние.
Считам, че е недопустимо в 21-ви век, в европейски град, животни да се държат в плен в такива ужасни условия, като се оставят да се разплождат неконтролируемо
Възмутен съм, че е възможно да съществува и да е отворено за посетители място, което няма валиден лиценз и не може да осигури изискваните законово условия за отглежданите там животни. Възмутен съм и от факта, че в близост до клетките на животните са разполагани сергии по време на панаир.
Моля зоокъта в Разград да бъде затворен, а обитателите му да бъдат преместени в лицензирани зоопаркове, където условията за отглеждането им са подходящи.

Дата: ....                               С уважение: ...