Бягствата на норките зачестиха доста в последните месеци. На 30 август 2010 българските медии ни осведомиха, че над 50 000 норки са избягали от две ферми, които развъждат животни за кожи, в град Кастория, Гърция. Неизвестни лица били влезли с взлом във фермите и отворили клетките. Загубите за фермите възлизали на над 1 милион евро. (Статията тук.)

Съвсем наскоро, на 5 октомври, 17 000 норки са избягали от ферма за животни с ценни кожи в Швеция. Според оценка на собствениците на фермата, общата стойност от загубите съставлява над един милион американски долара. (Статията тук.)

И двата медийни репортажа естествено, със загриженост за животните, уточняват, че в първия случай, в Гърция температурите са високи и има опасност за живота на избягалите животни. Във втория репортаж сериозен акцент се поставя на това, че норките имат малък шанс да оцелеят в дивата природа, защото нямат умения за търсене на храна и водене на социален за вида им живот.

Това, което не се споменава в медийните постове е, че ежедневно в тези ферми се убиват норки, за да бъде поддържана кожарската индустрия и луксозното потребление на палта от норки, които са едни от най-скъпите в света. Премълчава се и фактът, че в такива ферми в Европа се отглеждат стотици хиляди животни с подобна цел. Този бизнес е добре позициониран и в Китай, където производството не среща чак такъв отпор.

Убийството на животни за палта, когато има създадени толкова много алтернативи на производството на връхни облекла, е съвършено безсмислен и неоправдан акт на човешка жестокост. Тези дейности, както става ясно, са високо доходоносни и продължават да съществуват благодарение на човешката суета и желание за престиж. Актовете на освобождение на норките може да не спасят именно тези, обречени, така или иначе, същества. Но благодарение на подобни жестове на безсилие от страна на хора, които не стоят безразлични, производителите търпят огромни загуби, а бягството на норките обикаля света чрез медиите. Рано или късно, тази мода на лукса ще отпадне.

И както писа неотдавна една наша приятелка, бих искала моята ръчичка да е дръпнала ключалката на тяхната вратичка.