Вчера, на заседание COREPER в Брюксел, Страните-членки приеха предложението на Белгийското представителство за създаване на общ европейски план за подобряване благосъстоянието на притежаваните домашни любимци – котки и кучета.

На първа стъпка, Европейската комисия ще проведе проучвания за разликите между отделните страни при развъждане на котки и кучета за животни-компаньони. Експерти към Комисията ще разработят правила за хармонизиране на вътрешния пазар с домашни любимци. Ако данните от проучванията позволят, ще бъде създадена единна система за регистрация на домашните котки и кучета на територията на ЕС. Приоритет ще бъде и прилагането на забраните за естетическо рязане на уши и опашки на животни-компаньони, чрез забрани за участие в изложби на такива животни.

Комисията ще подкрепи и Страните членки за провеждане на образователни кампании по отговорно стопанисване на домашни котки и кучета.

Текстът на решението може да прочетете ТУК.

Мерките ще залегнат във Втория Action Plan за благосъстоянието и здравето на животните, който предстои да бъде разработен и приет през 2011 година.

Източник: Eurogroup for Animals