От три години парализирана, черната се скита по софийските улици. Живяла е така през по-голямата част от живота си. Тя е само на четири години. Усвоила е правилата – може да не мога да ходя лесно, като другите кучета, но мога да оцелея. Още няколко подскока и приплъзвания и ще достигна до пластмасовата кутия. Май там някой нещо е подхвърлил. Я! Това си е късмет. Колко хора минават покрай мен всеки ден. Странно защо ме гледат така уплашено и враждебно. Малко съм различна от другите кучета, но мога да бъда и приятел. Или не мога..не съм опитвала досега, не ми се е случвало…кой знае…

«Мой познат днес е заснел в движение куче-инвалид в кв. Горна баня. Кучето се движело само на предните си два крака, задните били изкривени напред… Движело се непрекъснато, било враждебно и ръмжало. Със сигурност има нужда от медицинска помощ».

Човекът, видял снимките, познава добре ситуцията с бездомните кучета и какво може да направи. Той търси помощ сред познати, за да транспортира Черня до клиника. Търси подкрепа и от организации за защита на животните. «На ти с природата» чрез кампания «Аз помагам на животните» обещава заплащане на лечението на кучето, ако то не се върне обратно на улицата повече. Трудност! Трябва да му се намери приемен дом.

Следва: ще може ли кучето да преживее операцията и какво му е всъщност. Нужна е упойка, за да бъде приспана и превозена безпроблемно до клиниката – Черня няма да позволи нежно гушкане и качване в колата. Намира се подкрепа сред приятели – един уговаря лекар, който да упои животното на улицата, друг предлага колата си за извозване до лечебницата.

В клиниката поставят диагноза: Черня има стара пареза на двата задни крака. Единият, изкривен напред изцяло, не се използва, на другия кучето се подпира. Причината за състоянието е тежка инфекция. Диагнозата е остеомиелит на петната става. В резултат единият заден крак ще бъде ампутиран изцяло. Опеpацията е тежка. Настъпват усложнения и се налага продължителeн престой в клиниката и всекидневни манипулации. Черня се справя и с това поредно тежко препятствие и се възстановява успешно.

Всички разходи по лечението на Черня възлизат на 667 лева. Една непосилна сума за повечето хора у нас, които още по-трудно биха били заделени за едно безименно куче-инвалид. Заплатени са от даренията на немските граждани чрез Tierhilfe Suden E.v., които подкрепят кампания «Аз помагам на животните».

След месец лечение, Черня напуска клиниката, променена, без едно краче, но по-спокойна и разбрала, че хората мога да помагат и да се отнасят с грижи и обич. Неговата спасителка, въпреки всички трудности и притеснения, и с помощта на добри хора, живеещи на улицата, която е обитавала Черня и които са били единствените помощници на животинката до момента, взимат най-правилното решение за кучето – да я приютят в дома си. Днес Черня живее на същата улица, но гледа към нея от своя дом, който дели с още трима четирикраки приятели. Черня вече живее без страх.

Благодарим от името на Черня на всички, които й помогнаха и й осигуриха дом. Кученца, като нея, трябва да имат шанс. Важното е да бъдат забелязани. Вярваме, че има хора сред нас, които са готови на такъв голям жест към безименните и вие го доказвате.